2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Magyar orvosi diplomákat adtak át Berlinben

A Semmelweis Egyetem (SE) németországi, német nyelvű képzésének 51 végzős diákja vette át pénteken diplomáját a berlini magyar nagykövetség épületében.

A hamburgi Asklepios kampusz (ACH) végzősei immár nyolcadik alkalommal vehették át a budapesti székhelyű orvostudományi egyetem német nyelvű képzésének diplomáját, amelyet az elmúlt években összesen 1500 új orvos kapott kézhez. A doktori diplomákat Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Kellermayer Miklós, az általános orvostudományi kar dékánja, Alpár Alán egyetemi tanár, valamint a hamburgi kampusz részéről Bucsky Péter és Karl J. Oldhafer adta át.

Merkely Béla a diplomaosztó  alkalmából az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy egy egyetem életében nagy esemény, ha komoly szerepet tud játszani az európai orvosképzésben.

– A német képzés és egészségügyi ellátás és kutatás kiemelkedő, és ha ebben az Semmelweis Egyetem jelentős részt tud vállalni, akkor az azt jelenti, hogy a magyar orvosképzés magas színvonalú, és ennek híre megy a világban  mondta az SE rektora. Kiemelte, hogy 2020-ban becslések szerint egymillió ember fog hiányozni szerte Európában az egészségügyi ellátásból, és ennek jelentős része orvos. Az SE a kelet-közép-európai versenyben egyértelműen élen jár, a rangsorokban az oktatási, kutatási és gyógyítási kapacitás terén az egyik legjobb, a prágai Károly Egyetemmel együtt az első 500-ban szerepel a világ 28-30 ezer egyeteméből.

Ebben a versenyben benne lenni az első 500-ban nagyon komoly teljesítmény. Egész Közép-Európábans ezen a két egyetemen kívül  nincs más benne a legjobb 500-ban  húzta alá a professzor, nyomatékosítva, hogy az SE a 41. a rangsorban az európai egyetemek között, a hallgatók értékelése alapján pedig a 14. helyre került. Ha jó az orvos egyeteme, akkor az a magyar embereknek azt jelenti, hogy jobb lesz az egészségügyi ellátás, az egészségtudományi ellátás, a szakápolók, a dietikusok, a mentőtisztek, mind magasabb szintű ellátást tudnak biztosítani  magyarázta a SE rektora, kiemelve, hogy ha egy egyetem több nyelven sok külföldi diákot képez, az az egyetem hírnevét is viszi a világban. Az SE diákjainak 40 százaléka külföldi, s a legtöbben német nyelvterületről érkeznek. Merkely Béla úgy véli, hogy a német nyelven tanuló diákok száma a következő 5 évben akár meg is duplázódhat.

Annál nagyobb boldogság nincsen, mint ahogy ezek az orvosok maximálisan büszkék arra az országra, arra az egyetemre, ahol ezt a szakmát megkapták, ami nem egy szakma csak, hanem egy valódi hivatás, és ezek az orvosok a legjobb nagyköveteink a világban  mondta el az SE rektora. Az egyetem vezetője kiemelte, hogy a német nyelvű szakon végzett orvosok az átlagot messze meghaladó értékű diplomát kapnak, és Németország mellett Ausztriában és Svájcban is sokan helyezkednek el. Merkely Béla aláhúzta, hogy az SE-n végzett diákok ott is a legjobbak között szerepelnek, ahol vizsgát kell tenniük, hogy elismerjék a diplomájukat. A rektor leszögezte: az SE célja az, hogy 2030-ra a világ 100 legjobb egyeteme közé kerüljön, az orvosi és egészségtudományi területen pedig Európa legjobb 5 egyeteme között legyen.

Az SE német nyelvű képzésére átlagosan hatszoros a túljelentkezés. Évente átlagosan kétszáz német nyelven tanuló hallgató kezdi meg a tanulmányait az intézményben, jelentős részük Budapesten, illetve az egyetem kihelyezett kampuszán, Hamburgban. Az egyetem az első német nyelvű diplomát még 1989-ben adta ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink