2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

SE: 587 végzett hallgatót avattak orvosdoktorrá

A SE Általános Orvostudományi Karon végzett, sikeresen záróvizsgát tett 587 hallgatót avatták orvosdoktorrá a Szenátus ünnepi ülésén.

371-en magyar, 156-an angol és 60-an német nyelvű képzésben vettek részt. A nemzetközi hallgatók a világ 34 különböző országából érkeztek.

Az avatás iránti kérelmet Turai Péter orvosdoktor-jelölt terjesztette elő, majd a jelöltek három nyelven esküt tettek arra, hogy minden szempontból méltóan fogják betölteni hivatásukat. Ezt követően dr. Merkely Béla rektor felkérte dr. Hunyady László dékánt, hogy sikeres tanulmányaik elismeréséül avassa orvosdoktorrá a frissen végzett hallgatókat; ezzel felruházták őket mindazokkal a jogokkal és kötelességekkel, amelyek az orvosdoktorokat Magyarország törvényei szerint megilletik. Merkely Béla és Hunyady László kézfogásukkal doktortársaikká fogadták a felavatott orvosdoktorokat, akik nevében dr. Turai Péter szólt. Köszönetet mondva a felavatásért kiemelte, esküjükhöz híven arra fognak törekedni, hogy – a Semmelweis Egyetem becsületére és a maguk tisztességére – minden tehetségükkel, tudásukkal és erejükkel a tudományt, az egészségügyet, ezzel embertársaikat és a hazát szolgálják.

Fotó: Ancsin Gábor
Fotó: Ancsin Gábor

„Egy csodálatos hivatást sajátítottak el, amelyhez meggyőződésem, hogy felvérteztük Önöket a kellő tudással és készségekkel. Célunk, hogy a Semmelweis Egyetemről kibocsátott orvosoknak köszönhetően a magyar emberek részesedhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi ellátásban. Hiszem, hogy további pályájukon e célunkat szolgálják Önök is” – mondta a rektor a felavatott orvosoknak. Kitért arra, hogy ma már nemcsak a fejlődéshez, de a tudás szinten tartásához is nélkülözhetetlen az ismeretek folyamatos gyarapítása, hiszen az orvos-, egészségtudományi területen az ismeretek gyakorlatilag kétévente megduplázódnak. Első útravaló üzenetem éppen ezért az, hogy mindig legyenek nyitottak az újításokra, soha ne veszítsék el a kíváncsiságukat – emelte ki. Soha ne veszítsék el az azzal kapcsolatos eltökéltségüket sem, hogy betegeiknek az elérhető legjobb, legnaprakészebb ellátást nyújtsák, és tudományos munkájuk során is a betegségek folyamatainak megértése és gyógyításuk, a transzlációs és klinikai kutatási szemlélet vezesse Önöket – hívta fel a figyelmet.

A rektor kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetem célja is a folyamatos innováció. A 2019/20-as tanévben ennek szellemében megújul a curriculum, amelynek keretében bekövetkezik a posztgraduális képzés reformja is. A cél, hogy a törzsképzés csak egyéves legyen, a rezidensképzés ideje rövidüljön és egyidejűleg a kompetencia szint a rezidensek számára fokozatosan bővüljön képzésük során, ami természetesen nem a követelmények csökkenését, hanem az intenzívebb felkészülést jelenti. Terveink mind azt szolgálják, hogy minél többüket meg tudjunk nyerni jövőbeni kollégának, Semmelweis Polgárnak – jelentette ki. Váljanak tanítványból tanárrá, majd mesterré és legyenek részesei annak a generációkon átívelő, egymásra épülő munkának, ami naggyá teszi egyetemünket, és elvezetheti 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé. Legyenek mindig büszkék Alma Materükre; arra, hogy e nagy tradíciókkal rendelkező, innovatív és sokszínű egyetem hallgatói voltak – üzente.

A teljes cikk az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink