2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Magnézium nélkül nem hat a D-vitamin?

Mivel a D-vitamin szintéziséhez kofaktorként magnézium szükséges, a D-vitamin hiányállapotának a megelőzésében és orvoslásában helyet kaphat a magnézium-szupplementáció, közölte a PharmaOnline.

Az elmúlt években a D-vitamin számos kedvező szervezetbeni hatására derült fény. Az új ismeretek tükrében a szakmai szervezetek különös hangsúlyt fektetnek a D-vitaminnal kapcsolatos ajánlások aktualizálására, és a korábbi évekhez képest megemelt mértékű D-vitamin-szupplementációt javasolnak, írja a lap..

A legújabb, további távlatokat megnyitó kutatási eredmények azt engedik sejtetni, hogy a D-vitamin önmagában adagolva nem képes a pozitív élettani hatásainak a kifejtésére, ahhoz megfelelő magnézium-ellátottságra is szükség van.

A napfény vitamin és a magnézium közötti biokémiai leegyszerűsítve a következő: a D-vitamin szintéziséhez – kofaktorként  magnézium szükséges; „cserébe” az aktivált D-vitamin fokozza a magnézium intesztinális abszorpciójának a mértékét. Már korábban leírták, hogy 3 jelentős D-vitamin-konvertáló enzim és a D-vitamint kötő proteinek működése is magnézium-dependens.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A magnézium és a D-vitamin közötti biokémiai kapcsolat a szervezet működésének szintjén is testet ölt.

Az USA-ban több mint 12 000 fő bevonásával végzett NHANES-vizsgálat (National Health and Nutrition Examination Survey) (20012006) eredményeiből az derül ki, hogy – a populáció egészét tekintve – a jelentősebb mértékű magnézium-bevitel csökkenti a D-vitamin-hiány kialakulásának a kockázatát.

Nemrégiben azt vizsgálták, hogy a táplálkozáson kívüli, plusz magnézium-bevitel képes-e a szervezet D-vitamin-szintjét befolyásolni. Úgy tűnik, hogy a magnézium-szupplementáció emeli a szervezet D-vitamin-szintjét azoknál, akiknél korábban az alacsony volt; míg csökkenti azoknál, akiknél az a szupplementációt megelőzően túl magasnak (hiperkalcémiával fenyegetően) bizonyult.

Egyre inkább igazoltnak tűnik, hogy az oszteoporózis prevenciójában és kezelésében korábban szerepet kapott D-vitamin + kalcium duó alkalmazása nem bizonyul elegendőnek a megfelelő csontsűrűség eléréséhez ahhoz a magnézium szupplementációjára is szükség van.

A magnézium-bevitel kérdése a jövőben központi szerepet kaphat, ha további vizsgálatok is alá fogják támasztani a jelenlegi eredményeket, amik alapján a szervezet optimális D-vitamin-háztartása megfelelő mértékű magnézium-ellátottságot igényel. Mindez jelentős horderejű megoldandó feladat, tekintve azt, hogy a fejlett országok lakosságának döntő része magnézium-hiányos. Például, az USA-ban élők mintegy 80 százalékának a napi magnézium-bevitele nem éri el az ajánlott értéket (RDA).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!