hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Lecsúsztunk a dobogóról az európai oltakozási bajnokságon

Ha a trendek nem változnak, heteken belül a középmezőnybe csúszhatunk vissza, írja a 24.hu a az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése alapján.

Míg korábban hetekig fej-fej mellett haladtunk Máltával a legtöbb embert beoltó ország címéért, addig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, múlt vasárnappal lezárt adataiból az derül ki, hogy már négy ország lehagyott minket. Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada kapta meg a hat elérhető védőoltás valamelyikének első dózisát, Izlandon viszont már tízből nyolcan jutottak oltáshoz – ez annak fényében meglepő, hogy a három héttel korábbi állapotnál még előztük az északi országot (náluk a tizennyolc év felettiek hatvan százaléka, nálunk hatvanhárom százaléka kapta meg az első adagot).

Máltán (Magyarországhoz hasonlóan) lelohadt az oltakozási kedv, de még így is három százalékponttal több ember jutott vakcinához eddig ott, mint itthon. Belgium és Finnország előz még minket, mindkét országban 69 százalék körüli a legalább egy dózist kapó felnőttek aránya.

Több európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országban is az elmúlt hetekben pörgött fel az oltakozás. Az elmúlt négy hét növekedését figyelembe véve, előre vetítetve a következő négy hetet, az látszik, hogy Magyarországot július közepére már megelőzheti Ausztria, Ciprus, Németország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Írország, Olaszország és Hollandia is, így ha folytatódik az elmúlt hónap trendje, akkor éllovasokból a harminc résztvevős lista közepére csúszunk vissza. Bár a tömeges oltás június elején véget ért itthon, statisztikánkon javíthat az, hogy szerdán kiderült, Magyarország kinyitja a határait a vakcinára vágyó szomszédaink előtt: júliustól az országhatártól nem messze élők is jöhetnek oltást felvenni – igaz, csak azt, amit felajánlanak nekik, nem válogathatnak, emlékeztet a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink