2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Operatív törzs: hétfőn a tömeges oltási szakaszba lépünk

Az oltás további gyorsításáért a mai napon, hétfőtől rendeli el a tömeges oltást az országos tisztifőorvos.

A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesül tek, így szombattól hatályba léphetnek az új rendelkezések, mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert hozzátette, hogy erről a belügyminiszter pénteken közigazgatási határozatot tesz közzé a Magyar Közlönyben.

A teraszok és kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területein viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai viszont az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani. Hangsúlyozta: hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek esti zárása után mindenkinek vissza kell érnie a kijárási tilalom kezdetéig a lakóhelyre, tartózkodási helyre, szálláshelyre.

Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 23-án (MTI/Vasvári Tamás)
Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 23-án (MTI/Vasvári Tamás)

Az oltási program további ütemes folytatása érdekében péntektől megnyílt az online időpontfoglaló rendszer, közölte a Miniszerelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, hozzátette: azután nyitotta meg az országos oltási munkacsoport az online időpontfoglaló rendszert, hogy az elmúlt két napban sikeresen tesztelték.

Mostantól minden, még nem beoltott, de regisztrációval rendelkező ember tud az interneten időpontot foglalni az oltásra. Aktuálisan jövő hét hétfőre, keddre és szerdára, kifejezetten kórházi oltópontokon, Sinopharm-vakcinával történő oltásra lehet időpontot foglalni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér lakossági portálján, az www.eeszt.gov.hu címen.  Az államtitkár azt kérte, aki időpontot foglalt magának, az jelenjen is meg az oltáson. Akinek "közbejön valami" és nem tud elmenni, továbbra is jogosult az oltásra egy későbbi időpontban.

Szólt arról is, hogy a hétvégén egy nagyobb szállítmány, 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, ennek felét a kórházi oltópontokon használják fel, a másik felét pedig a háziorvosok adják majd be. Hozzátette: előfordulhat, hogy a következő napokban a háziorvos is oltásra hívja a regisztráltakat, ezért azt kérte, aki már foglalt magának időpontot, az jelezze ezt a háziorvosnak, aki így fel tudja kínálni másnak is a vakcinát. Kérte, senki ne tegyen olyat, hogy a háziorvosnál és a kórházi oltóponton is fenntart magának időpontot, mert ez oda vezethet, hogy nem jut oltás valakinek, aki vár rá. Bármennyire jól haladunk is, még mindig több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra.

György István szerint az időpontfoglaló rendszer hatalmas terhet vesz le a háziorvosok, asszisztensek és adminisztrátorok válláról, mert eddig az oltások beadása mellett a kórházi oltópontokra is nagyrészt ők irányították a praxisukhoz tartozó regisztráltakat.  A követhető héten nagyot tudunk lépni az átoltottságban, ami legyengíti a járványt és visszahozza a normális életünket.

 

György István (Forrás: koronavirus.gov.hu)
György István (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Az oltás további gyorsításáért a mai napon rendeli el hétfőtől a tömeges oltást az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást. Ezt az teszi lehetővé, hogy sok vakcina érkezik az országba, első körben 600 ezer Sinopharm-oltóanyag.

A lakosság átoltottsága elérte a 35 százalékot, az EU-ban csak a máltai és a magyar lakosság átoltottsága 30 százalék feletti, az uniós átlag 20 százalék, tette hozzá Müller Cecília.

Az elölt vírust tartalmazó Sinopharm-vakcináról azt mondta: 18 év felettieknek és krónikus betegeknek is adható, azt várják tőle, hogy talán "elnyúltabb" védelmet biztosít és esetlegesen az újabb vírusmutánsokkal szemben is véd, az erre vonatkozó vizsgálatok folyamatosak. Müller Cecília kitért arra: a gyártók figyelemmel kísérik, hogy vakcináik mennyi ideig lehetnek hatásosak, ez határozza meg az esetleges ismétlőoltások szükségességét. Az országos tisztifőorvos arra kérte azokat, akik az első adagot már megkapták a Sinopharm-vakcinából, ne foglaljanak időpontot, mert a második adagjuk is biztosított a háziorvosnál. Akik még nem foglaltak időpontot és nem kaptak meghívást a háziorvostól, foglaljanak, de a kettős foglalást el kell kerülni, hogy a védőoltáshoz más is hozzájusson. Kiemelte, a várandós kismamáknál a Sinopharm-vakcina nem alkalmazható, őket az oltópontokon Pfizer- és Moderna-oltóanyaggal oltják.

Azok se foglaljanak időpontot sem a Sinopharm-, sem más védőoltásra, akik jelenleg a koronavírus miatt betegek vagy fertőzöttek, illetve más betegségük miatt az állapotuk kizárja a védőoltás beadását, mondta.    Kijelentette: "minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és ez így is marad, Magyarország olyan vakcinákat később sem szerez be, amelyek nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak".

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 16-18 év közötti fiatalokat azért oltják Pfizer-vakcinával, mert ma az alkalmazott oltóanyagok közül kizárólag ennek alkalmazási előirata teszi lehetővé e korcsoport oltását.

Müller Cecília szavai szerint az oltópontokon "rendkívül jó ütemben" folyik a védőoltások beadása, "nincsenek torlódások, zsúfoltság, jó rendszer alakult ki Magyarországon", amiért köszönet illeti munkatársait, az oltópontokon dolgozókat. A tisztifőorvos köszönetet mondott azoknak is, akik a vakcinákat beszerzik, az oltópontokra szállítják és azoknak is, akik bíznak az oltóanyagokban, továbbá a rendőröknek, akiknek jelentős érdemeik vannak a védelmi intézkedések betartatásában.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés