2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Eurobarométer: csak az oltással számolható fel a járvány

Az európaiak 75 százaléka szerint, az oltás az egyetlen módja a koronavírus-járvány felszámolásának, derült ki az Eurobarométer gyorsfelméréséből.

Az Európai Unió közvéleménykutató intézetének ez év márciusában végzett kutatása azt mutatja, hogy az 25 ezer válaszadó 67 százaléka már be van oltva, vagy regisztrált az oltásra, és csupán a megkérdezettek 9 százaléka - főként a 15-24 év közötti korosztályból - utasította el a vakcinációt. Az elemzés szerint, a 45 év alatti korosztályban vannak a legtöbben, akik még nem döntötték el, hogy beoltatják-e magukat.

A felmérésből kitűnik, hogy az  oltási hajlandóság terén a tagállamok között jelentős eltérések vannak. Spanyolországban volt a legmagasabb - 81 százalék - az aránya azoknak válaszadóknak, akik szerint az oltás nélkülözhetetlen a járvány felszámolásához, míg Lettországban csupán 31 százalék tulajdonított ennek jelentőséget. Magyarországon a megkérdezettek 62 százaléka szerint elengedhetetlen a vakcináció, ugyanakkor a megkérdezetettek 53 százaléka aggodalmat fejezte ki az oltás esetleges mellékhatásaival kapcsolatban, és 64 százalék szerint az oltóanyagokat még nem tesztelték kellőképpen.

Az elemzés arra is rávilágított, hogy az összes válaszadó 70 százaléka szerint az EU kulcsszerepet játszott vakcinákhoz való hozzáférés biztosításában. Ez az arány a máltaiak között volt a legmagasabb, míg Magyarországon volt a legnagyobb azon válaszadók aránya, akik egyáltalán nem értettek egyet ezzel az állítással.

A véleménynyilvánítók többsége, 47 százaléka kifejezetten elégedett volt azzal kapcsolatban, ahogyan az EU kezelte az oltási stratégiát. E tekintetben Németországban volt legalacsonyabb, csupán 5 százalékos az elégedettségi arány.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink