hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Látás világnapja: szeressük a szemünket!

A Látás Világnapját (World Sight Day) mindig október második csütörtökén tartják. A világnap célja, felhívni a figyelmet arra, hogy a vakság nagyrészben megelőzhető, illetve gyógyítható.

A Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért nem csak a figyelmet akarja felhívni, de közleményükben konkrét lépéseket is javasolnak a cukorbetegek szemészeti szűrésében és a zöld hályog kezelésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezésének idei szlogenje „Szeresd a szemeid!” (Love Your Eyes) és az IAPB négy pontba szedett konkrét tanácsokkal is szolgál arra nézve, hogy pontosan hogyan is „szerethetjük” a szemeinket.

•  Megelőzés – Számtalan szembetegség megelőzhető megfelelő étkezéssel és egészséges életmóddal.

•  Védelem – Az egészséges életmód számos szembetegség megelőzéséhez vezethet, de legalább ugyanennyire fontos a szem védelme és gondozása.

Védőszemüveg viselése – Fontos, hogy megvédjük szemünket a káros, például a nap által kibocsátott ultraibolya sugárzástól, illetve ahol indokolt, a foglalkozási szabványoknak és irányelveknek megfelelően védőszemüveget kell használnia.

Mosd le a kozmetikumokat – Alapvető fontosságú a szem és környékének megfelelő ápolása és megtisztítása a smink és szem kozmetikumoktól, mivel ezek olyan problémákat okozhatnak, mint a szemfelszín kiszáradása és allergiás reakciók.

Dolgozzon testbarát módon – Fontos, hogy lehetőség szerint csökkentsük a képernyők előtt töltött időt és tartsunk rendszeresen szünetet.

•  Megőrzés – Hogyan őrizzük meg látásunkat? Vegyünk részt rendszeresen átfogó szemvizsgálaton!

A rendszeres szemvizsgálat különösen javasolt azoknak, akik:

elmúltak már 40 évesek

családi kórtörténetükben szerepel a glaukóma (zöldhályog)

magasvérnyomás-betegségben szenvednek

rendszeres dohányosok (vagy azok voltak)

ha már szemüveget viselnek és erős rövidlátók

Évenkénti vizsgálat szükséges azoknak, akik

cukorbetegségben szenvednek

Azonnali sürgősségi szemvizsgálatot igénylő tünetek lehetnek (de nem kizárólagosan) ha Ön a fény villogását, hirtelen elmosódást vagy látásvesztést, vörösséget, szemfájdalmat, vagy a fény körül színes karikák látását tapasztalja.

Prioritás – Győződjön meg arról, hogy a szemvizsgálat is része a rutin orvosi vizsgálatainak 

A cukorbetegség szemészeti szempontból is igen fontos betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás – ún. retinopátia – a vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban. A világszerte a cukorbetegek egyharmadának, hazánkban a felmérések szerint 2018-ban mintegy 800 ezer (798,3 ezer) cukorbeteg volt, és ebből 160,5 ezer páciensnek volt valamilyen fokú diabeteses retinopathiája.

Cukorbetegekben a vakság kockázata tízszerese a velük azonos életkorú, de cukorbetegségben nem szenvedő személyekhez képest, ezért minden kezelési protokoll (a magyar is) minden cukorbeteg számára legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő. A cukorbeteg a szemkárosodás súlyosbodásából többnyire szinte semmit sem érzékel, a probléma a betegek számára sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott károsodások jelennek meg.

Sajnos a magyarországi (fel)ismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és az ismert cukorbetegeknek csupán csak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton. (a vidéki településeken csak az ismert cukorbetegek 40%-a). Mindeközben Magyarországon megközelítőleg 1000 ember vakul meg évente a diabeteses retinopathia késői felismerése és kezelése miatt. A nagyszámú beteg miatt a rendszer rögtön túlterheltté válna, amennyiben az összes cukorbeteg elmenne az irányelvekben javasolt gyakoriságú szemészeti vizsgálatokra. Ezen ok, valamint az elérhetőség biztosítása érdekében a szakma ezen szűrések telemedicinális elvégzését javasolja.

Ilyenkor az éves kontrollvizsgálat során a cukorbeteg páciens nem egy szemészeti szakrendelőt, hanem egy nonmydriaticus funduskamerával felszerelt telemedicinális szűrőállomást keresne fel, ahol pupillatágítás nélkül, szakdolgozói közreműködéssel készül el a felvétel, amit központilag, egyetlen helyen értékelnek ki szakorvosok. A szakmai elképzelések szerint mintegy 7-8 db telemedicina szűrőállomásre lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez.

A diabeteses retinopathia magyaroszági költségterhe 43,66 milliárd Ft volt 2018-ban. A már előrehaladott betegség két fő kezelési módja (üvegtest sebészeti beavatkozás, szembe adható injekciós kezelés) adja az összes költség mintegy 85%-át. Jól látható tehát, hogy az irányelvek szerint javasolt gyakoriságú kontrollvizsgálatokkal ezek a költségek nagyrészt elkerülhetőek volnának. A cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költségterhe 2018-ban 3,79 milliárd Ft volt, és csak 1,19 milliárd Ft lenne, amennyiben ugyanez telemedicinális szűrőrendszer segítségével történt volna meg. Azaz még egy 2,5 milliárd forintból kialakított telmedicina rendszer is megtérülne egyetlen év alatt!

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, ami a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti és családon belül a hajlam öröklődik. A glaukóma krónikus betegség; kezelése élethosszig tarthat. Bár nem számít a vakság vezető okának, a kezelés hiányának és a betegek nemtörődömségének okán is, évtizedek óta sajnos „stabilan” okozója számos látásvesztésnek. A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. E betegség kezelésében az elmúlt években nem történtek forradalmi változások, de szerencsére itt is elmondható, hogy a technika fejlődik.

Az elmúlt időszakban megjelent egy olyan új műtéti eljárás, ami nem jár effektív beavatkozással (a szemgolyó „megsértésével”), a kívánt hatást egy speciális lézerrel és egy bonyolult lencserendszer segítségével érik el a szakorvosok. Ezáltal gyorsabb lesz a beavatkozás utáni gyógyulás, csökkenthető a szövődmények kialakulása, és talán az érintett betegek is szívesebben vetik alá magukat a műtétnek.

(forrás: VM Komm)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés