hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kunetz: Rendbe lehetne tenni, ha...

Orvosi kamara, Kásler Miklós, az egészségügy átalakítása – dr. Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos, egykori légimentő interjúja a 24.hu-n.

(...) Ha abból indulok ki, hogy mennyit hallatja a hangját a Magyar Orvosi Kamara a sajtóban, akkor a magyar egészségügy igazi sikertörténet.

Az érdekképviselet nem feltétlenül kamarai feladat, a minisztériumi ajtók döngetését azért várják sokan a MOK-tól, mert a szakszervezeti ág az Orbán Viktornak nyilvánosan hűségesküt tevő Cser Ágnes kezében van. A MOK-nak az orvosi pályát kellene tisztán tartania. Azzal kellene foglalkozniuk, hogy ki, milyen feltételekkel honosíttathatja a diplomáját, ki gyógyíthat Magyarországon. Ki kellene vetniük a szakmából az egészség vámszedőit, akik visszaélnek a helyzetükkel és zsarolnak, emberi életekkel játszanak. Koncepciót kellene kidolgozniuk a hálapénzes rendszer azonnali felszámolásáról.

Ehelyett?

Ehelyett ott tartunk, hogy Éger István, a MOK elnöke szerint itt az ideje beleírni a hálapénz tilalmát az etikai kódexbe. Mintha egy ilyen komplex, évtizedek alatt megszilárdult, rengeteg érdek és emberi-szervezeti tehetetlenség alkotta szövedéket fel lehetne fejteni az etikai kódex egy új bejegyzésével. A MOK feladata egy olyan egészségügyi rendszer felvázolása lenne, amiben kiküszöbölhető és szankcionálható a hálapénz. A sorrend nagyon fontos: először újra kell strukturálni a rendszert, amiben az orvosok reális fizetésért reális elvárásokat teljesítenek. (...)

Az új miniszter, Kásler Miklós is orvos, ő hozhatja el a kánaánt?

Kásler Miklós az Emminél jóval kisebb rábízott feladatot sem tudta ellátni. Meg kellett volna szerveznie az onkológiai központok rendszerét. Akit valóban érdekel, hogy Kásler Miklós mit tett le az asztalra, az nézze meg a statisztikákat: világviszonylatban a harmadik legkilátástalanabb a heyzetünk. (...)

Ha nem az onkológiai ellátásban elért sikerei miatt választották, akkor miért?

Gyaníthatóan a személyisége miatt. Hallott arról bárki, hogy Kásler Miklós verte volna az asztalt a minisztériumban a tragikus onkológiai helyzet miatt, a CT- és MR-eszközök alacsony száma miatt? Biztosan nem. Akkor miért reménykedünk abban, hogy most ügyesebben fog lobbizni? Ez ugyanaz a séma, mint a MOK-nál. Azért nem jelzik a problémákat, mert akkor ők maguk lesznek a probléma.

Egyáltalán, helyre lehetne hozni az egészségügyet? Vagy bele kell törődni, hogy akinek nincs pénze magánellátásra vagy paraszolvenciára, az kevesebbet és rosszabbul fog élni?

Rendbe lehetne tenni, de csak úgy, hogy az alapokat megerősítjük. Hozzá kell nyúlni a fenntarthatatlan háziorvosi rendszerhez, támogatni kell a praxisközösségek kialakítását. A milliárdos praxispályázat csak tűzoltás, politikai bábozás a választóknak. Hiába csábítanak falvakba orvosokat, ha a kolléga pár év múlva rájön, hogy nincs óvoda, nincs jó iskola és öt év múlva szedi a sátorfáját. Nagyobb kompetenciát kell adni a háziorvosoknak, mert a kórházakon most túl nagy a teher. Itt vissza is kanyarodtunk a MOK-hoz, ugyanis nekik kellene megszervezniük a háziorvosok naprakész, magasszintű továbbképzéseit. Mostanság csak fizetős pofavizitek vannak a továbbképzési pontokért. Itt el is bukott a nagy átalakítás. (...)

A teljes interjú

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink