hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Közel járnak az ezredik trombektómiához

A Weborvos dr. Szikora Istvánnal, az OKITI orvosigazgatójával beszélget a trendekről és lehetőségekről.

Az  Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) széles neurointervenciós portfóliójában meghatározó, a legmodernebb beavatkozástípusok közé tartozó mechanikus thrombectomiából az elmúlt évben 355 beavatkozást végeztük. A nemzetközi ajánlások 2015-ben születtek meg, azóta évről-évre megdupláztuk, illetve 2018-ban harmadával növeltük az esetszámot. Idén az első öt hónapban 169 esetet láttunk el, és közel járunk az ezer sikeres beavatkozáshoz. Mindezt anélkül, hogy Intézetünk erőforrásai jelentősen bővültek volna, mondta el dr. Szikora István.

Milyen erőforrásokra van szükség a beavatkozáshoz?

A neurointervenciós szakemberek száma nőtt, az egyéb erőforrások viszont nem változtak számottevően. A mechanikus thrombectomia a neurológus, neurointervenciós, radiológus, aneszteziológus és idegsebész szoros együttműködését igényli, tehát logisztikailag rendkívül bonyolult, nagy diagnosztikai és intervenciós műszerezettséget igényel. Egy-egy ilyen siker egy legalább öt fős csapat legalább 2,5-3 órás összetett munkájának eredménye. Erre, a jelentős szakmai kapacitásnövekedésre is büszkék lehetünk, de nem csak az OKITI, hanem az ország is, hiszen míg 2015-ben 133 eset volt, 2018-ban 872 ilyen beavatkozást történt Magyarországon. Ez azt is jelenti, hogy míg lakosságszám arányosan 2016-ban még az európai középmezőnyben voltunk, mostanra az élmezőnyhöz csatlakoztunk.

Milyen eredményességgel végzik ezt a műtéttípust?

Globális adatok alapján azt tudjuk mondani, hogy a beavatkozás hatékonysága az elzáródott ér megnyitását ér tekintve 85 százalék körüli. Klinikai eredményessége, amit abban mérünk, hogy a beteg önálló életvezetésre alkalmas állapotba kerüljön, csupán 50 százalék. Mechanikus thrombectomia nélkül azonban ez az arány a 10 százalékot sem érné el. Két területen tudunk továbbfejlődni: nagyjából 15 százalékot javulhatunk a beavatkozás hatékonyságában, és jó lenne szűkíteni azt a 35%-nyi rést, ami a sikeres beavatkozás és az önálló életvezetésre alkalmas állapotra való javulás között van.

Hol van még lehetőség a fejlődésre?

Ez kétirányú fejlesztést von maga után: javítani kell az intervenciós technológiát és a kiválasztási módszertant, azaz a diagnosztikát. A nagyérelzáródás kezelése során a legnépszerűbb hasonlat szerint az ér a borosüveg, a thrombus a dugó, a speciális katéter pedig a dugóhúzó. A fejlesztések egyik iránya az, hogy dugóhúzónk ne hagyjon bent apróbb darabokat, amelyek távoli kiserekben okozhatnak elzáródást. De olyan innovatív technológiákkal is dolgozunk, amelyekkel a kiserekből is el tudjuk távolítani a thrombusokat.

A teljes interjú

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés