hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Úgy tűnik, végül csak a bárányhimlő elleni vakcinát teszik térítésmentessé. Illetve egyes egészségügyi dolgozók a kanyaró elleni oltást kaphatják meg önköltség nélkül – tudta meg a Magyar Nemzet.

Bár szeptember végén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt: a bárányhimlő-védőoltás mellett az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni – egyébként százezer forintnál drágább – vakcina is ingyenes lehet, s tárgyaltak a rotavírus és a hepatitis A elleni oltás támogatásáról is, úgy tűnik, ezek kérdése már nincs napirenden. Legalábbis amikor érdeklődtünk az ingyenes védőoltások körének bővítéséről, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatásában már szóba sem kerültek a fent említett vakcinák, írja a lap.

Mindössze a bárányhimlő kapcsán közölték: a Nemzeti immunizációs program keretében kötelezővé teszik. Mint írták, a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik.

Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a kanyaró elleni immunstátus felmérése, vagyis megnézik, hogy immunis-e az érintett a betegségre. A szűrővizsgálat eredményétől függően a fogékony munkavállalók oltást is kapnak.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink