hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Évente 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) üdvözli Hódmezővásárhely kezdeményezését arról, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége a bárányhimlő elleni oltás felvételét kérje a kormánytól a kötelező védőoltási rendbe, közli a PharmaOnline.

Az MTI-nek kedden eljuttatott közleményben Póta György, a HGYE elnöke kifejtette, a magas esetszám miatt népegészségügyi hozadéka lenne, ha az országban minden kisgyerek a közösségbe kerülés előtt megkaphatná a bárányhimlő elleni oltást. Megjegyezte, a hasonló betegségek, mint a rózsahimlő, a mumpsz és a kanyaró elleni védőoltás már több mint 25 éve része a kötelező oltási rendnek.

Tavaly több mint 36 ezer bárányhimlős megbetegedést jelentettek országosan, azokban a városokban azonban jelentősen csökkent a bárányhimlős megbetegedések száma, ahol az önkormányzat úgy döntött: a város finanszírozza a védőoltást a helyi gyerekek számára. Költséghatékonysági elemzések szerint, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe, évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható.  

Hódmezővásárhelyen, ahol mintegy ezer gyermeket oltottak be, a 2013-ban még 300 megbetegedést okozó fertőzés esetszáma tavaly 41-re esett vissza. Kaposváron és Egerben is több száz gyermek részesül a város által legalább részben finanszírozott védőoltásban.

 

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink