2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Koronavírus regiszter

A HAOSZ szakmai tanácsai alapján fejlesztették ki  a Koronavírus Regiszter honlapot, amely segíti a háziorvosokat a COVID-19 gyanús esetek nyilvántartásában, azzal kapcsolatos intézkedésekben.

Az oldal a koronavirus.netdr.hu linken érhető el, közölte szerkesztőségünkkel Horváth Lajos, a DeriCom Kft. ügyvezetője. Mint közölte, az oldalt azzal a céllal hozták létre, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben olyan eszközt biztosítsanak valamennyi, a járványhelyzet kezelésében érintett egészségügyi szakembernek, ami a COVID-19 fertőzés gyanújával bejelentett betegekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat és intézkedéseket támogatja, úgy, hogy az orvos ne kerüljön közvetlen kapcsolatba a fertőzött beteggel.

A szolgáltatást ingyenesen biztosítják minden magyar orvos számára.

Az oldal által nyújtott szolgáltatások

Ha az orvos egy koronavírus fertőzésre utaló hívást kap, akkor a telefonáló által megadott e-mail címre el tudja küldeni az NNK ajánlásával és a HAOSZ szakami tanácsai alapján összeállított, online kitölthető COVID-19 csekklistát, amit a betelefonáló az otthonában ki tud tölteni, és egy gombnyomással vissza tud küldeni kiértékelésre. A rendszer támogatja és adminisztrálja az orvos intézkedéseit (fertőzés tényét eldöntő vizsgálat, további kontroll vizsgálatok, kitölti a virológiai vizsgálatkérő lapot, azt beküldi e-mailen az OMSZ számára, az ÁNTSZ-nek elküldi a szükséges dokumentumokat, PDF formátumban generálja a kezelés teljes történetét, stb.). Az orvos a kiértékelés eredményét is tudja rögzíteni. Az eltárolt információk az orvos által visszakereshetők és különböző szempontok alapján szűrhetők.

Azon betegek esetében, akik nem rendelkeznek e-mail címmel, a COVID-19 űrlapot a hívást fogadó egészségügyi dolgozó is kitöltheti és eltárolhatja. Az űrlapsablont az NNK járványhelyzet alakulásának megfelelően kiadott ajánlásai alapján folyamatosan frissítik.

Regisztráció

A szolgáltatás igénybevétele regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a 9 jegyű OEP kóddal és pecsétszámmal, illetve az adatkezelési tájékoztató beleegyezésével lehet, függetlenül attól, hogy milyen orvosi szoftvert használnak a rendelőben. A regisztráció során minden orvos számára önálló adatbázist hoznak létre. Ezzel biztosítják, hogy mindenki csak azoknak a betegeknek az adatait lássa, akik nála jelentkeztek. Ily módon a GDPR feltételeinek a rendszer eleget tesz.

Szolgáltatás

A bejelentő, a páciens és a bejelentett eset adatai nyilvántartásba kerülnek. Az űrlap adatai alapján az orvos az esetet véleményezheti és ez alapján intézkedhet. Elrendelheti a házi karantént, virológiai vizsgálatot kérhet e-mailen keresztül elküldött virológiai vizsgálatkérővel, vagy mentő szállítással beküldheti a beteget valamely intézménybe. Az esethez tartozó dokumentációt e-mailen továbbküldheti vagy kinyomtathatja. A nyilvántartott adatok alapján, később, egy admin oldalról lekérdezések, statisztikák kérhetők pl. a fertőzött betegek számáról, területi eloszlásáról, különböző súlyossági fokozatok számáról, a fertőzés kihordásának átlagos idejéről stb.

Mobil App támogatás

Jelenleg publikálás alatt van a NetDoktor Orvos és a NetDoktor Páciens androidon és iOS-n futó mobil applikáció, amely segítségével a háziorvos az otthoni karanténban lévő pácienseiről folyamatos információt kérhet egy COVID-19 állapotjelentő űrlap segítségével, amely alapján egy SCORE érték segít az orvosnak a páciens állapotának kiértékelésében.

(forrás: DeriCom Informatikai Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés