2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A járvány alatt is folynak kutatások Magyarországon

Szükségünk van olyanok vérplazmájára, akik már átestek a fertőzésen, kérik ezért, hogy emberbaráti szeretetből csatlakozzanak a kutatáshoz – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a pénteki adatok ismertetését követően elmondta,  hazánk kötelező védőoltási rendszerének segítségével 12 fertőző betegség ellen tudunk védekezni. Az Emminél azonban már a járvány első szakaszában kutatási terv készül; ennek is eredményeképpen tegnap elsőként adtunk be egy súlyos betegnek olyan vérplazmát, ami felgyógyult betegből származik. A készítményt három alkalommal tervezik beadni; remélve annak hatásosságát.

Passzív immunizációról van szó, amit az tesz lehetővé, hogy ellenanyagot termel azok szervezete, akik átestek a fertőzésen, itt azonban csak a vérplazmában lévő ellenanyagot használják fel, közölte Müller Cecília. Emellett az aktív védekezéshez szükséges védőoltás-kutatás is zajlik, jelezte az országos tisztifőorvos.

Mint közölte, a járvány alatt is folynak kutatások Magyarországon. Jelenleg ezért szükségünk van olyanok vérplazmájára, akik már átestek a fertőzésen. Kérik ezért, hogy emberbaráti szeretetből csatlakozzanak ehhez a kutatáshoz; a  vérplazma megelőzésre nem használható. A környezetegészségügyi labor is dolgozik azon, hogy német és holland kutatókhoz csatlakozva felmérje, mennyire van jelen a koronavírus a környezetben, mondta az országos tisztifőorvos, aki felhívta a figyelmet arra: az adatokból ismert, hogy Budapest és Pest megye a leginkább érintett a fertőzésben Magyarországon, ám az itt vett szennyvízből egyelőre nem mutattak ki új koronavírust.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a kórházak ellátásával kapcsolatban elmondta, ma is több helyre indul védőeszköz-szállítmány, és ez folytatódik a jövő héten is. Mint megismételte, e hétvégére is felhatalmazást kapnak a polgármesterek a kormány által elrendeltnél szigorúbb korlátozások bevezetésére.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, Tatabányán is le kellett zárni koronavírussal érintett osztályt. A kiskunhalasi mobilkórház készen van, a szükséglet fogja meghatározni, hogy mikortól használjuk.

 

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés