hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

EESZT: új fejlesztések és szabályok a magánszolgáltatók csatlakozásához

Új fejlesztések segítik, hogy minden csatlakozásra kötelezett magánszolgáltató június 1-jétől eleget tehessen adatszolgáltatási kötelezettségének az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felé.

Minden orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles csatlakozni az EESZT- hez, hogy 2020. június 1-jétől adatot szolgáltasson az egészségügyi felhőbe, mely egyidejű kommunikációt és azonnali információcserét tesz lehetővé a közfinanszírozott és a magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között. Az EESZT használatával hozzáférhetővé válnak a páciens más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei, gyógykezelési-, gyógyszerelési- és betegadatai.

A működési engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet módosításával a jövőben kiadott működési engedélyek már az EESZT-csatlakozáshoz kötöttek, és az adatszolgáltatást az NNK folyamatosan ellenőrzi, szükség esetén bírságot szabhat ki, vagy megvonhatja a működési engedélyt. A közreműködő szerződéseknek mostantól tartalmazniuk kell az EESZT felé történő adatszolgáltatási kötelezettségeket. A meglévő szerződések felülvizsgálata szeptember 1-jéig megtörténik.

Új szolgáltatás, az EESZT mobilToken, segíti az orvosok veszélyhelyzeti, otthoni munkavégzését és támogatja a kényelmes, mégis biztonságos belépés lehetőségét a rendszerbe. A fejlesztés lehetővé teszi a felhasználónak, hogy személyigazolványával az  EESZT-fiókjához hozzárendelje a mobiltelefonját, így  a felhasználónév mellett a mobiltelefonon – PIN kód megadásával – generált egyszerhasználatos jelszót kell 60 másodpercen belül megadni a belépéshez, megtartva a legmagasabb szintű kétfaktoros azonosítást. Az új szolgáltatás beállítását a szokásos módon (e-személyileolvasóval) belépve lehet kezdeményezni.

A magán egészségügyi szolgáltatók, amint a közfinanszírozott intézmények is, a saját informatikai rendszerükön keresztül érik el a Teret. Az ingyenes MiniHIS rendszer tervezett bevezetésével azok a – jellemzően kicsi - magán egészségügyi szolgáltatók, melyeknek nincs az adatszolgáltatáshoz szükséges EESZT-csatlakozásra képes egészségügyi rendszere, lehetőséget kaphatnak a kötelező adatszolgáltatásra. Az egyszerű, ám biztonságos rendszer webes felületről teszi elérhetővé a Teret, kezeli az EESZT alapfunkciókat, valamint eleget tesz a jelentési kötelezettségnek, azonban nem alkalmas NEAK adatszolgáltatásra.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!