hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Klímagondok

Több vidéki intézmény műtőjében is 30 fok feletti hőmérsékletben végzik az operációkat – számoltak be a lapnak a Magyar Hang olvasói.

Odáig fajult a helyzet, hogy csak életmentő műtéteket hajtottak végre és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket – mondta el egy gyermeke műtétére váró szülő, megjegyezve: az orvosok, ápolók végtelenül elkeseredettek és a szülőket kérik, hogy írjanak az intézmény vezetőségének, mivel az ő szavukra semmi nem történik már évek óta. Elmondása szerint maga is küldött panaszlevelet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja több illetékesének is, ám válaszra sem méltatták.

A lap megkereste a PTE Klinikai Központot, ahol azonban csak kérdéseik egy részére reagáltak és azt érzékeltették, hogy egyszeri, átmeneti üzemzavar történt, de annak is már egy hónapja. „A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani. Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át. A klinika sebészeti műtőjének légkondicionáló berendezéseit azóta, június második felében jóval modernebb, új eszközökre cseréltette a Pécsi Tudományegyetem, így a június közepén jelentkezett probléma nem ismétlődhet meg. A klinika nem sürgős, halasztható műtéteit június 12-én valóban átütemezték, de úgy, hogy legkésőbb nyár végéig valamennyi betervezett műtétre sor kerüljön” – közölte az intézmény, megjegyezve: a PTE Klinikai Központ területén a klímák, folyadékhűtők karbantartását rendszeresen, az előírásoknak megfelelően, szakcégek bevonásával végzik.

Komoly problémák vannak az ajkai Magyar Imre Kórházban is. Az intézményben – amely tavaly az ápolók tömeges felmondása miatt került a híradásokba – a lap információi szerint szintén évek óta nem működik a központi klíma, a műtőkben 30 fok feletti a hőmérséklet. Ajkán kicsit jobb a helyzet, mint a fővárosban, a műtő levegőjének szűrésére szolgáló berendezések működnek, azonban a központi légkondi nem. Ezért – ahogy máshol is – split klímákkal próbálják hűteni a levegőt.

Az ügyben többször is kerestük az érintett intézmények mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, a hatóság azonban nem reagált megkeresésükre.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Hang)

cimkék

hirdetés

Könyveink