hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Kis mértékű marihuánafogyasztás is megváltoztatja az agy szerkezetét

Amerikai kutatók eredményei szerint a pár alkalommal marihuánát fogyasztó tizenévesek agyának szürkeállománya már eltéréseket mutat a nem füvező társaikhoz képest.

A University of Vermont kutatócsoportja a Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy változást észleltek a pár alkalommal marihuánát fogyasztó tizenévesek szürkeállományában.

Meglehetősen kevés vizsgálat foglalkozott korábban a kezdeti, alkalmi marihuánafogyasztás élettani hatásaival, mivel a kutatások rendszerint inkább a rendszeres füvezők és az egészséges populáció összehasonlításával foglalkoztak. Dr. Hugh Garavan és kutatócsoportja egy longitudinális európai projekt, az IMAGEN keretében azonban most olyan tizenévesek agyát vizsgálta, akik életükben még csak pár alkalommal szívtak jointot. A képalkotó vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a szürkeállomány megvastagszik azokon a helyeken, ahol a kannabiszreceptorok találhatók, azaz az amygdalában, mely főként a félelemmel és más érzelmekkel kapcsolatos folyamatokban vesz részt, valamint a hyppocampusban, mely a memória fejlődéséért és a térérzékelésért felelős.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálat longitudinális adatai nyújtotta előnyöket kihasználva a kutatók kizárták annak valószínűségét, hogy a kannabiszt fogyasztó tinédzsereknél a szürkeállomány helyenkénti megvastagodása már korábban is fennállt. Hogy mit jelent a megvastagodott szürkeállomány, az egyelőre még nem tisztázott. Az azonban már most is ismeretes, hogy bár a gyermekkor során a szürkeállomány megvastagodik, ezt követően az agy hátsó felétől kiindulva egészen a fiatal felnőttkor elejéig elvékonyodása figyelhető meg (lányokban a folyamat előbb ér véget, mint fiúkban). A szürkeállomány serdülőkorban megfigyelhető elvékonyodása a felesleges, használaton kívüli idegi kapcsolatok megszüntetésének köszönhető. Az, hogy serdülőkorban a folyamat felgyorsul, azt jelzi, hogy ez az időszak felelős a használatfüggő, plasztikus fejlődésért, amit az agy metszési („pruning”) folyamatának is neveznek. A kutatók szerint a marihuána fogyasztása ebbe a folyamatba avatkozik bele, így akadályozhatja a szinaptikus kapcsolatok kialakulását.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink