hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Egy mohafaj lehet a kannabisz alternatívája

A szakértők úgy vélik, hogy a moha a kannabisz hatékonyabb alternatívájává válhat az orvoslásban – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

1994-ben egy japán kutató, Aszakava Josinori felfedezte, hogy a Japánban, Új-Zélandon és Costa Ricán őshonos Radula perrottetii mohafaj egy természetes vegyületet, perrottetinént (PET) hoz létre. A szakértő arra is rájött, hogy a PET a tetrahidrokannabinolra (THC) emlékeztet: atomjai hasonlóan kapcsolódnak össze, igaz, háromdimenziós struktúrájuk eltér, a PET ráadásul további benzilcsoporttal is rendelkezik.

Az elemzésben a kutatók azt mérték fel, hogy a PET milyen hatásokat vált ki, illetve hogy az anyag mennyiben tér el a marihuánában található vegyülettől. A csapat egereknek adott a két anyagból. A PET gyorsan aktiválta az állatok agyában található kannabinoidreceptorokat, sőt, láthatóan erősebb gyulladáscsökkentőként működött, mint a THC. A PET ugyanakkor nem befolyásolta az eufórikus érzetért felelős receptorokat, így valószínűleg nem idézett elő olyan bódult állapotot, mint a THC.

Andrea Chicca, a csapat tagja szerint a vegyület kevésbé erős pszichoaktív szer, ugyanakkor képes gátolni a gyulladást az agyban. Éppen ezért a kutatók bíznak benne, hogy a PET a THC helyettesítőjévé válhat az orvoslásban, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink