hirdetés
2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés

Kincses: a többség érdekelt a hálapénz megszüntetésében

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Hírklikknek nyilatkozva azt mondta, hogy a hálapénzmentes egészségügy minden magyar állampolgár érdeke.

hirdetés

Tehát önök elsősorban az orvosok magatartását szabályoznák, s nem pedig a betegeket büntetnék?

Nézze, a mai szabályozás szerint abban az esetben, ha a beteg az orvosnak egy jobb elbánás reményében előre adja, netán az orvos kéri a pénzt, az ma is bűncselekménynek számít. Egy ilyen vesztegetés esetén a korrupcióban részt vevőket, tehát mindkét felet büntetik.

Azt is az önök szemére hányja az egészségügyi államtitkárnő, hogy a hálapénzért önök pénzbüntetést, vagy börtönt szabnának ki.

Mi azt mondjuk, hogy ha valami kriminalizálható, akkor az ügy mindkét résztvevőjére érvényes a szabály. Ebben semmi új nincs. 

Az államtitkárnő azt is mondta, hogy először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteni a hálapénz kriminalizálásában. De vajon azt ki lehet mondani, hogy a mai orvostársadalom a hálapénz ellen van?

Ez természetesen nem lenne elvárható. Nyilván sehol nem várható el, hogy egy társadalomban, vagy szakmában mindenki felsorakozzon egy vélemény mögé. Ilyen a Rákosi-korban volt utoljára. A többség azonban – tisztességes feltételek esetén – érdekelt ebben. Ezért is fogalmazta meg a saját álláspontját a Magyar Orvosi Kamara, s mi nagyon örülünk annak, hogy erről megindult a vita. Üdvözöljük a témáról elkezdődött párbeszédet, az utóbbi időben nagyon sok üzenetet kapunk, s végső álláspontunk nekünk is a szakmabeli kollegák véleménye alapján fog kialakulni. Hiszen az orvosi kamarában sem az elnök, vagy helyettese dönt, hanem a kollektíva, de azt érezzük, hogy a szakma többsége mellettünk van. Ezen kívül a betegeknek is tetszik a javaslatunk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügyi bérek rendezéséről minden esetben a kormány dönt, ahogy a törvények előkészítéséről is.

A teljes interjút a Hírklikk közli.

(forrás: HírKlikk)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink