hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kicsit kevesebb konyhasó, sokkal kevesebb szívhalál

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne, kiváltképpen az afroamerikaiak körében, akik között különösen gyakori a magas vérnyomás és a sóérzékenység. Az erről szóló előadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában.
Kapcsolódó cikkek

Mérések szerint az amerikaiak átlagosan 9–12 gramm konyhasót fogyasztanak naponta és az európai számítások szerint mi sem eszünk meg kevesebbet. Kirsten Bibbins-Domingo és munkatársai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mellyel modellezték a felnőtt lakosság sófogyasztásának, valamint szív- és érrendszeri halálozásának összefüggését.
A mai társadalomban a legtöbb konyhasó nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található. A táplálkozástudomány szakértői szerint napi 5–6 gramm só volna egészséges, mert sok bizonyíték van arra, hogy a túlzott sózás emeli a vérnyomást és fokozhatja a vízvisszatartást, ami különösen szívelégtelenségben hátrányos.
A számítógépes modellezés lehetővé tette, hogy kiszámítsák, az USA területén 2010 és 2019 között hogyan alakulna az infarktus vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás, ha csökkenne a konyhasó fogyasztása. Hangsúlyozták, hogy az amerikai lakosság, főleg az élelmiszeripar fejlődése miatt, az 1970-es évekhez mérve mintegy 50 százalékkal több sót eszik, és a magas vérnyomás betegség előfordulása ezzel szinte párhuzamosan, hasonló mértékben nőtt.
Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné, viszont az Egyesült Államokban 250 ezerrel kevesebb szív- és érbetegség keletkezne, és egy évtized alatt 200 ezer emberrel kevesebben halnának meg. Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás.
Kirsten Bibbins-Domingo kiemelte előadásában: az Egyesült Királyságban az élelmiszeripar önként vállalta, hogy mérsékli a sóhasználatot a konzervek, tartós ételek készítése során. „A döntéshozók is hozzájárulhatnának ehhez az USA-ban, ha megfelelő szabályozás történne” – tette hozzá.

Dr. Matos Lajos, MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés