2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Túl sós a portugálok kenyere

A stroke okozta halálozások ijesztően nagy száma és a magasvérnyomás egyéb káros következményei arra indították a portugáliai kormányzó szocialista párt képviselőit, hogy március 13-án törvényjavaslatot nyújtsanak be, amely kötelezővé tenné a kenyér sótartalmának csökkentését.

A sózott, szárított tőkehal, amelyet rehidrálnak és a legkülönbözőbb módokon sütnek-főznek, Portugáliában a leggyakrabban fogyasztott ételek közé tartozik. Nagy sótartalma arra szoktatta a portugálokat, hogy a többi élelmiszert is erősebben sózzák, mint más országok lakosai. Nem csoda, hogy a portugál pékek is bőkezűen bánnak a sóval. A sóbevitel egyik fő forrása a kenyér, és sok portugál minden étkezés során eszik kenyeret is. A szocialista párt képviselőinek törvényjavaslata ismerteti, hogy jelenleg az európai országok közül Portugáliában a legnagyobb a stroke okozta halálozások aránya, mintegy kétszer akkora, mint Spanyolországban, és háromszorosa a franciaországi stroke halálozásnak.
A Portugál Magasvérnyomás Társaság szerint évente 2650 életet mentene meg, ha az átlagos napi sófogyasztás 1 grammal kevesebb lenne. Portugáliában évente 20 000 ember hal meg stroke következtében; ez az összmortalitás 20 százalékának felel meg.
A Fernando Pessoa Egyetem egyik újabb vizsgálata szerint Portugáliában az átlagos napi sófogyasztás 5,8 gramm, ami kétszerese a WHO által elfogadhatónak tartott értéknek.
A törvényjavaslat tartalmazza a jól ismert tényeket: ismerteti a mértéktelen sófogyasztás és a magasvérnyomás közötti kapcsolatot, valamint azt, hogy a magasvérnyomás növeli a stroke veszélyét, csökkenti a várható élettartamot, és az államot jelentős egészségügyi többletkiadásokkal terheli meg.
A legkedveltebb portugál kenyérfajta kilogrammonként 18–20 gramm sót tartalmaz, de még az egészségesebb, teljes őrlésű kenyérben is átlagosan 15 grammnyi só van. A törvényjavaslat szerint a kenyér maximális megengedett sótartalma 14 g/kg lenne, és a törvény megszegőit akár 5000 euró büntetéssel is sújthatnák. Kötelező lenne emellett címkével megjelölni minden magas sókoncentrációjú élelmiszert.
Mivel a parlamentben szocialista párti többség van, a törvényjavaslatot valószínűleg gond nélkül megszavazzák.

Forrás: Reuters

 

cimkék

hirdetés

Könyveink