hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Havi egymilliós kezdőfizetés magyar orvosoknak - az álmok földjén

A kezdő magyar orvosokat kilencszeres, az ápolókat négyszeres, az építőipari szakmunkásokat pedig hatszoros fizetéssel csábítja a május 1-től teljesen szabaddá vált osztrák és német munkaerőpiac. A Pénzcentrum körképe.

Május 1-től előzetes engedély és bejelentési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát a magyarok Ausztriában és Németországban is. Ezzel egy időben az unión kívül álló Svájc is megnyitotta munkaerőpiacát a kelet-európai országok előtt. Elsősorban orvosokat, ápolókat, mérnököket, építőipari szakmunkásokat, vendéglátó-ipari dolgozókat várnak a fogadó országok.

Az osztrák parlament bér- és szociális dömping elleni törvénnyel védi mind a magyar, mind az osztrák munkavállalókat. A munkaerő-piaci nyitással egy időben életbe lépett új jogszabály szerint minden uniós munkavállalót azonos munkafeltételek mellett kell foglalkoztatni. Mindenkit be kell jelenteni a társadalombiztosításnál, amit májustól az eddigieknél is szigorúbban ellenőriznek.

Ausztriában - Németországhoz hasonlóan - nincs minimálbér, hanem ágazatonként kollektív szerződésekben rögzítik, hogy legalább mekkora fizetést kell adni a dolgozóknak. A jövőben a keleti blokkból, így a Magyarországról érkező munkavállalókra is ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni. Azok az osztrák munkáltatók, akik a magyar munkavállalójuknak a kialkudott legkisebb bérnél kevesebbet fizetnek, komoly - 500 eurótól 50 ezer euróig terjedő - büntetésre számíthatnak. A munkavállalók az osztrák szakszervezethez vagy a munkáskamarához is fordulhatnak jogorvoslatért, ha sérelem érné őket.

Sokszoros keresettel kecsegtetnek

Ausztriában és Németországban már a segédmunkások is nettó 1000 eurót keresnek havonta, a szakmunkás kezdő bérek pedig körülbelül 1200 és 1600 euró körül alakulnak. Ausztriában ráadásul 14 havi bért kapnak a munkavállalók. Általában szállást is biztosít a munkáltató a fizetésen felül, az étkezés a legtöbb esetben önellátó. A vendéglátásban és a szállodaiparban, valamint a mezőgazdasági területeken viszont gyakran szállást és étkezést is díjtalanul kapnak a munkavállalók. A kezdő magyar orvosokat kilencszeres, az ápolókat négyszeres, az építőipari szakmunkásokat pedig hatszoros fizetéssel csábítja az osztrák és a német munkaerőpiac.

Özönlenek külföldre az orvosaink

Németországban, Nittenauban egy rehabilitációs centrumban pályakezdő orvosokat keresnek havonta nettó 3500 eurós fizetéssel. Ez még a jelenlegi 264 forint körüli árfolyammal számolva is 924 ezer forintnak felel meg. Egy kölni magán klinikára 3500-6000 eurós havi fizetéssel keresnek kezdő és már gyakorlattal rendelkező orvosokat - ajánlja a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Euwork Kft.

Ezzel szemben Magyarországon a kezdő orvosok havonta átlagosan 100 ezer, a szakorvosok pedig 220 ezer forintot visznek haza. Nem csoda, hogy a végzősök fele már be sem lép a hazai szakképzésbe, hanem külföldön vállal munkát, és ott teszi le a szakvizsgáját. Magyarországon jelenleg kétezer orvosi állás betöltetlen. Évente csaknem hétszáz orvos végez a hazai egyetemeken, s ugyanennyien nyugdíjba is mennek. Tavaly ezer orvos hagyta el az országot. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor krónikus orvoshiány lesz Magyarországon.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán olvashatja.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés