hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kezelni kell a gyógyító erőszakot is

A cukorbetegség kezelésében a lelki tényezők kezelése is kulcsfontosságú lenne – mondja az MNO által közölt interjújában Hódi Ágnes pszichoterapeuta.

Az említett segítség ráadásul nem is feltétlenül a betegnél, hanem például a szüleinél kell, hogy kezdődjön. A szakember egyik válaszában a diagnózis keltette konfliktusos helyzetet így magyarázza:

– A cukorbetegség lelki értelemben egy nagy sérelem, mind a szülőnek, mind a gyermeknek. Tulajdonképpen egy, a tökéletességről szőtt ábrándképet zúz össze a krónikus betegség. Ráadásul egy olyan állapot, aminél előre lehet tudni, hogy nem lehet gyógyulni belőle, csak kezelni lehet. Nagy feladat, hogy ezt valaki elfogadja. A gyerek az orvosi beavatkozást lelki értelemben sajnos minden jó szándék ellenére erőszakként éli meg. A szülőnek egy másik emberre kell bízni a gyereket, aki olyasmit csinál vele, ami neki rossz abban a pillanatban. Olyan bántást kell lehetővé tenni, ami egyébként nem természetes. A gyerek számára nem evidens, hogy miért hagyják ezt a szülei. A jelenlegi orvosi gyakorlatban ez a szempont nincs figyelembe véve. Segíteni kellene a szülőnek, hogy aztán segítsen a gyerekének megérteni, ami történik és hogy ezt a szülő miért engedi – olvasható az mno.hu cikkében.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés