hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Megmagyarázatlanul tör előre a betegség a kicsik között

Meredeken emelkedik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő kisgyerekek aránya az Egyesült Államokban és Európában is – írja a Magyar Hírlap.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett felmérés eredménye szerint 1985-ben minden százezer öt éven aluli gyermekre 13,4 diabéteszes eset jutott Philadelphiában, a mutató 2044-re azonban 17,2-re növekedett. Az öt és tizennégy év közötti gyerekeknél az emelkedés aránya 29 százalékos volt.

"Rejtély számunkra ennek a korcsoportnak a helyzete" - jegyezte meg Carol Levy, a New York-i Mount Sinai Kórház diabéteszkutatója, aki maga nem vett részt a felmérésben.

Annak ellenére, hogy a szakemberek nem ismerik a jelenség pontos okát, többféle elmélet is forgalomban van. Egyesek a D-vitamin hiányának a számlájára írják a gyermekkori diabéteszes esetek megugrását, mások a természetes táplálás (szoptatás) elmaradását okolják. Vannak, akik szerint a magyarázat a túlzottan is higiénikus környezetben keresendő, annak hatására ugyanis az immunrendszer "visszafelé sülhet el" – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink