hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kezelés külföldön

Itthon még nem elérhető terápiák finanszírozását is kérelmezik külföldön a súlyos betegek – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Tavaly csupán 672 olyan kérelem érkezett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), amelyben engedélyhez kötött, külföldi gyógykezelés finanszírozását kérik a betegek – közölte Rétvári Bence államtitkár Szakács László (MSZP) írásbeli kérdésére. Ezek közül 611 esetben a társadalombiztosításba itthon még be nem fogadott, vagyis nem finanszírozott kezelés térítését kérték.

Ezek a kérelmek valószínűleg leginkább rosszindulatú daganatos vagy ritka betegséghez kapcsolódnak. Ezekben az esetekben a betegek fordulhatnak olyan kezelési módokhoz, amelyek akár csak klinikai vizsgálat keretében, de elérhetők más országokban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Oberfrank Ferenc, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korábbi főigazgatója. Ilyen esetekben kutatási, fejlesztési stádiumban lévő gyógyszerekkel próbálkozhatnak azok, akiket erre alkalmasnak találnak. A betegek ilyenkor méltányossági kérelmet adhatnak be, amely arra irányul, hogy állapotuk miatt az egészségbiztosító finanszírozza a külföldi kezelést. Ennek elfogadásáról mindig egy szakmai kollégium dönt, a részletek megtalálhatók a NEAK honlapján.

Jóval kisebb számban ugyan, de tavaly előfordultak olyan kérelmek is, amelyek egyébként hazánkban is elérhető, a társadalombiztosítás által is finanszírozott ellátásokra vonatkoztak. Összesen 61 esetben kérelmezték, hogy ilyen kezeléseket külföldön vehessenek igénybe a betegek, és a hazai biztosító finanszírozza. Kérdés, hogy miért akarnak a betegek külföldre menni, ha itthon is elérhető egy kezelés. Oberfrank Ferenc szerint az okok között szerepelhet, hogy nálunk bizonyos esetekben jóval hosszabb a várakozási idő.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink