hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ismét a határon átnyúló ellátásokról

Az Adózóna a TB-alapon, külföldön igénybe vehető ellátásokról szóló tudnivalókat frissíti fel összeállításában.

Társadalombiztosításunk lehetőséget ad, hogy ne Magyarországon, hanem külföldön kaphassunk egészségügyi szolgáltatást. Az Adózóna cikkében az ilyen ellátásokat és azok engedélyezését tekintik át.

A TB által támogatott, azonban engedélyhez kötött külföldi kezeléseket az alábbi három csoportba sorolhatjuk:

– külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján,
– határon átnyúló egészségügyi ellátás,
– külföldi gyógykezelés méltányosságból.

Az uniós rendeletek alapján nyújtható külföldi gyógykezelés az Európai Gazdasági Térség, továbbá Svájc területén működő közfinanszírozott szolgáltatónál vehető igénybe. Külföldi gyógykezelés igénybevételéhez szükséges kérelmet az OEP jogutódjához, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (a továbbiakban: NEAK) kell benyújtani.

Ha Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató el tudja látni a beteget orvosilag indokolt időn belül, akkor a NEAK elutasítja a kérelmet, és ezzel együtt tájékoztatja a beteget – persze előzetesen tájékozódik a magyar szolgáltató fogadókészségéről –, hogy melyik magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál kaphatja meg a szükséges ellátást. Abban az esetben azonban, ha az ellátás orvosilag indokolt időn belül hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál nem biztosítható, akkor a NEAK dönt a külföldi gyógykezelés kérelméről.

(forrás: adózóna.hu)
hirdetés

Könyveink