hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Kevésbé félnek a nők, ha valaki van a közelükben

Német és kínai kutatók vizsgálata szerint félelmet kiváltó, azonos erősségű ingerek kisebb félelmet okoznak nőkben, ha valaki tartózkodik a közelükben.

A Würzburgi Egyetem és a Pekingi Egyetem közös kutatócsoportja a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy objektív fiziológiai mérések szerint kisebb fokú félelmet vált ki nőkben ugyanaz az inger, ha egy másik személy tartózkodik a közelükben.

A kutatócsoport által végzett vizsgálatban a bőr vezetőképességén alapuló módszerrel (SCR, skin conductance response) mérték 97 női önkéntes reakcióit félelmet kiváltó hangokra. Korábbi vizsgálatok eredményei szerint az izgatott lelkiállapot (akár szexuális izgalom, akár a félelem) bekövetkezése során olyan vegyületek keletkeznek, amelyek megjelennek a bőrön, és egy alacsony feszültségű elektromos szenzorral mérhetően a bőr vezetőképességének változása kimutatja az agitáltság fokát. Ezért az önkénteseket arra kérték fel, hogy egy SCR eszközzel a bőrükön egy fejhallgató segítségével hallgassanak különböző hangmintákat, melyek közül néhány félelem kiváltására alkalmas hangokat tartalmazott (például amikor valaki üvölt vagy sikít).

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók azt is vizsgálták, hogy mennyiben különbözik az alanyok reakciója akkor, ha egy másik személy is van a közelükben. Az eredmények szerint a félelem, izgatottság foka a másik személy jelenlétében csökkent, még akkor is, ha az alanyok nem ismerték ezt a személyt. Sőt, a kutatás egyik érdekes eredménye az volt, hogy minél inkább magától különbözőnek ítélte meg az alany a környezetében tartózkodó személyt (nemre és származásra tekintettel), annál jobban eltért az egyedül és társaságban kiváltott ingerekre adott reakció mértéke. A kutatók szerint ezek az eredmények arra is utalnak, hogy amikor egy személy egyedül van, sokkal magasabb készültségi fokozatba helyezi magát, mint valakinek a társaságában.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink