hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szükség lenne modern kórházakra itthon, ám távolinak tűnik a cél

A látványtervek alapján a jövő nagy magyar központi kórházai igyekeznek megfelelni a modern kórházépítés követelményeinek, írja a Házipatika.

A gyógyítást a centrumba állító szemlélet helyét mindinkább elfoglalja a betegközpontú kórháztervezés, amely a környezet kényelmesebbé és kevésbé ijesztővé tételére összpontosít. Ez a trend nem a semmiből jött, hanem a gyógyítás fejlődése hozta magával. Az orvosi technológiák és az építési előírások fejlődésével, az igények változásával a kórháztervezés is egyre bonyolultabb feladattá vált. "A sok apró konfliktus miatt rendszerszinten rendkívül bonyolult az egész folyamat" – állapította meg Pólya Endre, a Magyar Mérnöki Kamara Egészségügyi-műszaki Tagozatának elnöke a testület blogján.

(...)

Magyarországon a kórházépítés evolúciója megragadt a tömbkórházak szintjén. Az egészségügyi beruházások eddig főleg ezek felújítását, korszerűsítését, néha bővítését jelentették. Tegyünk egy összehasonlítást, hogy elhelyezhessük az egészségügyi beruházások forrásigényét. Egy mém az elmaradt kórházépítéseket a stadionépítésekkel helyezi párhuzamba. Eszerint több mint 334 milliárd forintért 18 kisebb-nagyobb stadion épült fel 2014 óta, és ebben még nincs is benne az új budapesti, szegedi és tatabányai sportcsarnok, jó pár uszoda, meg az épülő nagy atlétikai stadion költsége. Azaz az élsportot szolgáló beruházások forrásai vastagon fedezték volna az egészségügyi beruházásokat is. Például a folyamatosan halogatott, és 1,2 millió ember kiszolgálására tervezett dél-budai (korábban 190 milliárdra majd 300 milliárdra taksált költségű) centrumkórház felépítése a sportköltésbe tízszer belefért volna.

A tervezők arra keresik a válaszokat, hogyan lehet egyszerre költséghatékony és jövőtudatos intézményeket tervezni. Erre a szuperkórházak adhatnak feleletet, amelyek komplex épületükkel akár több egészségügyi intézményt is képesek kiváltani. Emellett egyre inkább előtérbe kerül az egynapos ellátás, mely nagyban képes tehermentesíteni a kórház egyes osztályait. A három nagy budapesti centrumkórház koncepciója és tervei is ebben a szellemben készültek el, és várnak kivitelezésre.

(...)

A látványtervek alapján a jövő nagy magyar központi kórházai igyekeznek megfelelni a követelményeknek. Ha megvalósulnak, talán magukkal húzzák a többi kórházi beruházást is. Bár a jelenlegi gazdasági klímában és az egészségügy szorult helyzetében valószínűleg nem az új kórházak építése lesz, amivel az egészségügy rendbetételét megkezdik. Pedig szükségszerű lenne, mert a társadalom egészségi állapota, igénye, sőt a munkaerő reprodukciója is ezt követeli.

A teljes összeállítást a Házipatika közli.

(forrás: Házipatika)
hirdetés

Könyveink