hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Két tucatnyian a hálapénz ellen

A nők sorban állnak, egyenként dobják a borítékjaikat a kamara ládájába. A házból csak egy futár jön ki. A kamarától senki. A Népszava tudósít.

Két tucat nő gyűlt össze a Magyar Orvosi Kamara (MOK) postaládája előtt. Két nappal ezelőtt került fel a Másállapot a szülészetben civil csoport közösségi oldalára egy történet, melyben egy asszony arról számolt be, hogy a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy orvos a sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért tőle műtődíjként. A szerda reggeli boríték-flashmobról a Népszava számol be.

Csörgő Andrea, a csoport aktivistája azt mondja, a konkrét eset miatt döntöttek a demonstráció mellett, mert ez az ügy rendszerszintű problémát jelez. Kilencre, az esemény kezdetére kéttucatnyian gyűltek össze. Volt aki kerékpárral, volt aki babakocsival, mások ismerősökkel jöttek, fehér borítékot magával.

Barna hajú, apró termetű fiatal lány, a hátán kendőbe kötött babával azt mondja: ő üres borítékot dobott a kamara postaládájába, de mindkét gyermeke születésénél fizetett. Az első császármetszéssel jött a világra, a másodikat szerette volna, ha természetes úton születik. Csakhogy a császár utáni normál szülést kevés orvos vállalja. Hát fizetett. A nők sorban állnak, egyenként dobják a borítékjaikat a kamara ládájába. A házból csak egy futár jön ki. A kamarától senki.

Még nem tudom, hány boríték érkezett, de örülök a kezdeményezésnek, egyetértek a probléma felvetésével – reagált később a lap kérdésre Éger István, a MOK elnöke. Mint mondta: sajnálja, hogy csak kevesen jöttek el, több száz emberre számított. A köztestület paraszolvencia-ellenes, a kriminálisan viselkedőket a tisztességesen dolgozó orvosok védelmében is szankcionálni kell szerinte. Arra a kérdésre, hogy a kamara tett-e büntető feljelentést az egyetemi klinikán történtek miatt, azt válaszolta: a kamara nem nyomozó hatóság, feljelentést csak akkor tehetne, ha van bizonyítéka is.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár sem tett hivatalból büntető feljelentést a két nappal ezelőtt napvilágra került ügyben. A Népszava ezt firtató kérdésére azt mondta: anélkül is zajlik az ügyben a vizsgálat. "Senki ne gondolja, hogy megteheti azt, ami a klinikán történt".

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink