hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Boríték-flashmob

Kizsarolt hálapénzek ellen tiltakozó nők egy csoportja kéretlen borítékokkal árasztja el az orvosi kamarát – adja hírül a Népszava.

A ma reggel kezdődő akció közvetlen előzménye az az eset, amikor a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy orvos sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért a műtődíjként egy asszonytól. A nő a történetét megosztotta a Másállapot a szülészetben Facebook csoportban. Az érintett orvos ellen vizsgálatot indított a Semmelweis Egyetem, s ezen időre fölfüggesztették a munkavégzés alólemlékeztet a Népszava.

A Másállapot a szülészetben csoport tagjai flashmobot hirdettek és a budapesti nőket arra kérik, hogy menjenek a március 8-án reggel 9 órára a Szondi utca 100. elé mindenki hozzon magával saját üzenettel megtöltött vagy üresen hagyott borítékot. A leveleket a Magyar Orvosi Kamara (MOK) postaládájába szánják. Aki pedig nem tud szerdán reggel az akcióban személyesen megjelenni, attól azt kérik, hogy adja fel postán az üres vagy üzenetet tartalmazó borítékot.

A csoport a nőnapi flashmob felhívásában állítja: a nőket és családokat kiszolgáltatottá teszi azzal, hogy a szabad intézményválasztás sok helyen csak hálapénzért, „fogadott” orvossal elérhető. Mint írják: különösen tisztességtelen és megalázó a nőktől utólag pénzt követelni szülészeti, nőgyógyászati ellátást követően. A legtöbb esetben ilyenkor a nő nincs olyan testi-lelki állapotban, hogy visszautasítsa a jogtalan, alaptalan igényt, szembeszálljon az orvossal, akinek még kezelése alatt áll a kórházban.

Ezért arra kérik a Magyar Orvosi Kamarát, hogy járjon el az Etikai kódexének megfelelően.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink