hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gesztust tett a tárca patikáknak

Tegnap megjelent, és augusztus 1-jétől hatályba is lép az a miniszteri rendelet, amely milliárdokkal rendezi át a gyógyszer kis- és nagykereskedők árrés-bevételét, a patikák javára – írja  a Világgazdaság.

A változás lényege, hogy a nagykereskedelmi árrés rovására emelik a patikaszerek kiskereskedelmi árrését. Teszik ezt annak ellenére, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi cégek árrés-bevételei megközelítőleg ugyanúgy csökkentek, mint a patikáké, esetükben mégsem merült fel semmilyen kormányzati kompenzáció.  Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója ezt értékben 3 milliárd forintra becsüli, amihez éves szinten még ugyanennyi veszteség jön a nagykereskedelmi árrés 10 százalékos várható átcsoportosításával.

A vezérigazgató szerint a ez az összeg már nem kigazdálkodható, felmerül a gyógyszertáraknak nyújtott engedmény csökkentése, illetve a fizetési határidők rövidítése, illetve a ritkább gyógyszertári kiszállítás is. Az éves szinten átadott engedmény 10 milliárd forintra rúg, ami meghaladja a gyógyszer-kiskereskedelmi szektor 2010-es 7,5 milliárd forintos éves eredményét – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink