hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A patikusok nem akarnak Széll-tépettek lenni

Olyan árrés-kompenzációt szeretne a gyógyszerészi kamara, amely nem növeli a betegek terheit, de megnyugtatóan kezeli a Széll Kálmán Terv miatti forráskiesésüket – adja hírül az MTI.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara által rendezett XIV. gyógyszerészi napok rendezvényén Székesfehérváron Hankó Zoltánkamarai elnök előadásában azt hangsúlyozta, amennyiben a tervekben szereplő számok megvalósulnak, akkor nagyon komoly patikai forráskivonással kell számolniuk. Emlékeztetett, a gyógyszertárak a liberalizáció 4-5 éves időszakából rosszul jöttek ki: a patikák 25 százaléka veszteségesen működik, az általuk termelt összes veszteség hétmilliárd forint. A saját tőkéjüket felélő vállalkozások száma 350, ami nyolcmilliárd forintot jelent. "A patikák ki vannak véreztetve. Ilyen állapotok közepette érkezett a Széll Kálmán Terv. A kapcsolódó intézkedések nyomán bekövetkező árrés jellegű bevételkiesések kompenzációját kérni fogjuk" - fogalmazott.     

Szeretnének olyan szolgáltatási díjakat, amelyek hatékonysági elváráshoz kötődnek: például az olcsóbb összetevők használatához, a jó gyógyszerezésből fakadó gyorsabb gyógyuláshoz, vagy a patikai szűrőprogram miatt előbb felismert betegséghez. "Vállaljuk ezt a hatékonyságnövelést mint elvárást, de ezzel szemben teljes kompenzálást kérünk" - mondta.  Kiemelte, az állam által adott kompenzáció mellett keresik annak a módját, miként lehetne többletforrásokhoz juttatni a patikákat. "Az egyeztetések már elkezdődtek" - tette hozzá a kamarai elnök.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink