hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Képzettség és demencia

Egy új kutatás szerint a közhiedelemmel ellentétben, a magasabb képzettség nem véd meg a demencia ellen, írja az OTSZ Online.

Egy egészen egyedülálló vizsgálatban idősebb emberek évenkénti kognitív felmérését, a boncolás során észlelt neuropatológiai eltéréseket hasonlították össze, és úgy találták, hogy bár a magasabb képzettség az öregkor előtt valóban jobb kognitív funkciókkal jár, de nem csökkenti a demencia kockázatát és nem is lassítja a kognitív működések romlását.

Dr. Robert S. Wilson (Rush Alzheimer’s Disease Center and the Departments of Neurological Sciences and Behavioral Sciences at Rush University Medical Center, Chicago, Illinois) az OTSZ Online szerint elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy az „eredmények azt bizonyítják, hogy a képzettség nem jelent több védelmet az időskori demencia ellen.” A képzettség egyedüli védő hatása abban mutatkozik meg, hogy a kiinduláskor magasabb képzettségű személyeknél magasabb szinten állnak a kognitív funkciók, ezért hosszabb idő telik el, míg a demencia diagnózisának küszöbéhez érnek.

A kutatók úgy találták, hogy a „globális” kogníció évenként 0,059 egységgel csökken a demencia diagnózisa előtti 1,8 évig, majd kb. a hatszorosára gyorsulva, évenként 0,373 egységgel csökken. A halál előtti néhány évben a kognitív képességek rohamosan romlanak. Azon betegcsoportban, akik legalább 4 évvel a követés után haltak meg, a globális kognitív érték 0,038 egységgel csökkent évenként a halál előtt 3,4 évig, majd ezután nyolcszorosára növekedve 0,312 egységgel csökkent a halál előtt. Ezek az eredmények nem igazolják, hogy a képzettség növelné a kognitív „rezervet”. A kutatók úgy találták, hogy a képzettség megváltoztatja a három neurodegeneratív marker (TDP-43 patológia, hippocampus szklerózis, tau-tangle denzitás) közötti összefüggéseket és a felgyorsult, halál előtti („terminális”) kognitív hanyatlást. A változások a „kognitív rezerv” hipotézissel ellentétesek. A kognitív rezerv felfogás a kogníciót befolyásoló, nem patológiai tényezőkből indul ki, viszont itt a kutatók közvetlen összefüggést találtak a magasabb képzettség és a kevesebb makro- és mikroszkópos agyi infarktus között. Az összefüggés kétségtelenül nem erős, ezért nem tudták a régebbi vizsgálatokban kimutatni. Dr. Wilson hozzátette még: „a képzettség ismerete nem segíti az orvost, hogy megjósolja egy személynél a kognitív hanyatlást. Népszerű felfogás szerint a képzettség mértéke jól jelzi a kognitív rezervet, de szerintünk ez nem egy túl jó marker.” Ennek oka az is lehet, hogy a képzések időben nagyon messze vannak az öregkortól, más szóval: az évtizedekkel ezelőtti képzettségi szint nem ad közvetlen védelmet a kognitív rezerv részére. A kapcsolat inkább indirekt. Az időskori tevékenység (olvasás, intellektuális aktivitás) segíti a kognitív rezervet. A rendszeresen olvasó személyek jobban tolerálják a patológiai elváltozásokat, és szellemi hanyatlásuk is lassúbb.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink