hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kemoterápia: kerülni kell az antioxidánsokat

Mellrákos betegeknél az antioxidánsok kemoterápia előtti vagy alatti plusz bevitele negatív hatással lehet a recidíva- és a mortalitási rizikóra, írja a PharmaOnline.

Már korábban leírták azt, hogy az antioxidánsok elősegítik a tumorok progresszióját és fokozzák azok metasztázis-képzését. Emiatt azt javasolták a daganatos betegeknek, hogy kerüljék az antioxidáns-tartalmú készítmények fogyasztását, írja a PharmaOnline.

Nemrégiben, a Journal of Clinical Oncology hasábjain egy olyan közlemény jelent meg, ami szintén az antioxidánsok kemoterápia alatti bevitele ellen érvel.

Gyümölcs, zöldség IGEN, étrend-kiegészítő inkább NEM

Az antioxidánsok, köztük az E-vitamin, a béta-karotin és a szelén védik a szervezetet az oxidatív stressztől, és sokan úgy vélik, hogy ez egyfajta védelmet jelent a daganatos megbetegedésekkel szemben. Gyakran azok a páciensek, akik már valamilyen daganatos kórképpel küzdenek, antioxidánsokat (is) tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével próbálják az állapotukat javítani. Miközben éppen az ő esetükben javasolt az antioxidánsok kerülése, tekintve azt, hogy több kemoterápiás szer hatásmechanizmusa az indukált oxidatív stresszen nyugszik,- amivel az antioxidánsok ellentétes hatást fejtenének ki. Nem véletlen, hogy az onkológusok többsége nem javasolja az antioxidánsok szedését a betegeinek – legalábbis a kemoterápia időtartama alatt.

Mellrákos betegekkel végzett megkérdezéses vizsgálat

Mellrákban megbetegedett, kemoterápiában részesülő nők és néhány férfi (n=1134) kemoterápiás kezelés előtti és utáni megkérdezéses vizsgálata rámutatott arra, hogy az USA-beli betegek jelentős része szed valamilyen vény nélküli patikaszert az állapota javítására,- mind a kemoterápia megkezdése előtt, mind pedig azt követően.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A statisztikai elemzésből kiderült, hogy megkérdezettek 18 százaléka szedett napi gyakorisággal valamilyen antioxidánst, míg a 44 százalékuk multivitaminos szert alkalmazott.

A vizsgálatból levonható következtetések

1. Az antioxidánsok (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, koenzim Q10) kemoterápia előtti és alatti szedése 41 százalékkal emelte a recidívarizikót és 40 százalékkal a mortalitási kockázatot.

2. A B12-vitamint, vasat és ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó patikaszerek adagolása szignifikánsan növelte a recidíva- és mortalitási rizikót.

3. A „csak” multivitamint szedő betegeknél nem volt arra mutató jel, hogy a vitaminok befolyásolnák a kemoterápia hatásosságát,- sem pozitív, sem negatív irányban.  

(Forrás: J Clin Oncol)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés