hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szakmai kollégiumok: újult erővel

Tizenkét ismert és elismert orvost kér fel az egészségügyért felelős államtitkár arra, hogy dolgozza ki az új szakmai kollégiumi rendszer szisztémáját. Szócska Miklós várja a jelenlegi kollégiumok tagjainak, illetve valamennyi orvosnak a javaslatát arra vonatkozóan, kiket bízzon meg e feladattal. Ígéri, januárra elkészülnek az előkészítő munkával, és a jogszabály előkészítése, illetve annak hatályba lépése után a jövő évben már az új testületek segítik a szaktárca elképzeléseinek megvalósítását.

Kapcsolódó cikkek

Sajtótájékoztatón jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár azt, hogy munkája támogatásához, döntései előkészítéséhez új tanácsadó testületet hív életre –, vagyis felszámolja a jelenlegi szakmai kollégiumi rendszert.

A jelenleg regnáló szakmai kollégiumok 2009 tavaszán kezdték meg a működésüket. Szócska Miklós szerint az akkori eljáráson az egész szakma felháborodott, az orvostársadalom megalázónak érezte a választási folyamatot, s emiatt még a „nagy tekintélyű szakemberek is hiteltelennek tartják a szakmai testületeket”. Szócska Miklós mostani intézkedésével szeretné visszaadni a testületek hitelét. A sajtótájékoztatón a szakmai testületek munkáját sok esetben sikertelennek minősítette, melynek véleménye szerint több oka van. Egyrészt semmiféle adminisztratív segítséget nem kaptak a testületek feladataik elvégzéséhez, illetve az általuk jegyzett szakmai protokollok ellenőrzéséhez. Másrészt a 15 fős testületek önkéntes alapon, munkájuk ellentételezése nélkül végezték munkájukat.

Az államtitkár szeretné elérni, hogy kisebb létszámú, rugalmas működést biztosító kollégiumok jöjjenek létre, és a fiatalabb orvosi korosztályok is megfelelő súllyal vehessenek részt a munkában. Cél az is, hogy a megfelelő arány képződjön a centrumok és a periférián dolgozók között, vagyis kiegyensúlyozott, a magyar egészségügy helyzetét reálisan reprezentáló testületek döntsenek a szakmai kérdésekről. Ám azt, hogy pontosan milyen szakmai struktúrában működnek majd, azt a tizenkét fős tanácsadó testület javaslata alapján dönti el.

Az adminisztratív kapacitások a szakfelügyeleti rendszer bázisán képződnének, vagyis az országos hálózattal rendelkező, az ÁNTSZ berkein belül működő Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ lenne a testületek háttérintézménye. (Ez utóbbi vezetőjét, Brunner Pétert augusztus 15-ei hatállyal felmentette a tisztifőorvos.) Szócska Miklós víziója szerint a jövőben a kollégiumok az egyetemek és az országos intézetek vezetőivel is folyamatosan egyeztetnének, intézményesített formában. A működtetéshez szükséges források egy jelentős részét a módszertani központ költségvetéséből, a fejlesztéshez szükséges pénzt pedig Európai Uniós forrásokból akarja a tárca biztosítani.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a mai naptól kezdve a szakmai kollégiumok átmeneti jelleggel működnek majd, az új jogszabály hatályba lépéséig azonban az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében a jelenlegi szabályozás marad érvényben.

A tizenkét fős tanácsadó testület tagjaira tett javaslatokat hétfőtől  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-mail címre várja az egészségügyért felelős államtitkárság.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink