2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kampány indult a helyes szájápolásért

Kampányt indított a helyes szájápolás érdekében a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikája, közölte az intézmény igazgatója az M1-en.

Windisch Péter elmondta, hogy a magyarok jelentős része szenved fogágybetegségben. A kampány keretében a klinika szeptemberben indította el ingyenes, regisztrációhoz kötött fogászati előadássorozatát, ahol egyre többen tájékozódhatnak a fogászati betegségekről és megelőzésükről.

Az igazgató szólt arról, hogy az emberek általában későn figyelnek fel a fogágybetegségre, amely a fogak elvesztésének elsődleges okozója. Tünetei a többi közt a fog támasztó szöveteinek begyulladása, gyakori ínyvérzés és kellemetlen szájszag.

Windisch Péter hangsúlyozta, hogy félévenkénti fogászati vizsgálattal és a helyes fogmosási technikával a fog- és ínybetegségek kialakulása megelőzhető, de a kezeletlen fogágybetegség akár szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat.

Az egyetem honlapja szerint az októberi előadás a fogágyat érintő megbetegedéseket ismerteti. Kiderül, hogy mi is pontosan a fogágy és hogy mi okozza gyulladásos elváltozásait. Megtudhatjuk, milyen tünetek alapján ismerhető fel a probléma és miért baj, ha vérzik az íny. Mennyit jelent a genetika: befolyásolható-e a betegség kialakulása, ha öröklött hajlamunk van rá? Fény derül arra is, hogy a fogíny visszahúzódása minden esetben egyet jelent-e a fog elvesztésének veszélyével.

Időpont: október 25. 18.30-tól

Helyszín: Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum, Árkövy előadóterem

1088 Budapest, Szentkirályi utca 47.

Az előadás publikus, ingyenes és bárki által látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: MTI, semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink