hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Jön a kényszernyugdíj az osztályvezetőkre, főnővérekre is?

Az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában.

A héten meglepetést keltett, hogy bár a pályázati kiírásokban ilyen feltétel nem szerepelt, a 62 éves vagy idősebb jelöltek eleve esélytelennek bizonyultak a kórházfőigazgatói pályázatokon. Mint emlékezete, Matolcsy György gazdasági miniszter remél attól milliárdos megtakarítást, hogy 62 éves korban minden közszolgát nyugdíjba küld. Az egészségügyi államtitkárság már korábban jelezte, hogy ezt az egészségügyben – elég csak az általános szakemberhiányra utalni –  elképzelhetetlennek tartja.

Elvben még folyt az ágazatok közötti alku, amikor kiderült, hogy a szaktárca már a futó pályázatokon se nevezheti ki a 62 éves jelölteket. Emiatt a pályázatok közel harmadát eredménytelennek is nyilvánították.

Ebbe a helyzetben nyilatkozott a Hír TV Rájátszás című műsorában Szócska Miklós, de  a homályt nem sikerült eloszlatnia.

Az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár, a mostani igazgatói kinevezések is eddig szólnak” – mondta. (Lásd a beszélgetésről készült videót a Hír Tévé honlapján, 13.05-től esik szó a vezetői megbízásokról.) Mivel az „aktív vezető” reformfogalom gyakorlatilag bármely munkahelyi vezetőre vonatkozhat, a riporter tovább kérdezett: „És az egészségügyi dolgozók, tehát nem a kórházi vezetők esetében?” – Amire Szócska Miklós ugyanannyit tudott mondani, mint az igazgatói borítékbontás előtt: „Ez az egész kérdés a teljes magyar közszolgálat esetében egyeztetés alatt áll”.

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink