hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Jóga, meditáció és DNS

A génexpressziót elemző tanulmányok áttekintése révén a Frontiers in Immunology tanulmánya megállapítja: a mind-body technológiák a stresszválasz génjei aktivitását csökkentve csökkentik a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát. A mechanizmus a légzésszabályozás, a Tai Chi és a Qigong depresszió és tumorellenes hatását is magyarázhatja.

Számos bizonyíték támasztja alá a testet az elme segítségével befolyásoló mind-body technológiák (pl. jóga, meditáció, légzésszabályozás, Tai Chi, Qigong) mentális és fizikai egészséget javító hatását, azonban a hatás hátterében álló molekuláris mechanizmus kevéssé ismert. A hipotézis szerint a módszerek a stressz által kiváltott gyulladásos reakció génjeinek expresszióját akadályozzák, írják a Frontiers in Immunology című szaklapban megjelent tanulmányukban Ivana Buric és munkatársai (What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices).

Az angliai Coventry University pszichológiai központjának kutatói a hipotézis ellenőrzése érdekében áttekintették azokat a szakirodalmi közleményeket, amelyek a mind-body technológiák génexpresszióra kifejtett hatását elemzik.

Összesen 18 vizsgálat metaanalízise révén megállapították: a mind-body technológiák hatására csökken a nukleáris faktor kappa B (NF-kB) útvonal génjeinek kifejeződése. Mivel ez a hatás a krónikus stressz génexpresszióra gyakorolt hatásának ellentéte, a kutatók megállapítják: a mind-body technológiák minden bizonnyal csökkentik a gyulladással összefüggő betegségek kialakulási kockázatát, illetve enyhítik ezen betegségek lefolyását.

Az NF-kB a gyulladásos citokinek génjeit aktiválja akut stressz esetén, ami segít megvédeni a szervezetet pl. infekciók ellen, ha azonban a stresszválasz krónikussá válik, a magasabb gyulladásszint betegségek, így rák, depresszió vagy felgyorsult öregedés kialakulásához vezethet, írja a tanulmányról beszámoló ScienceDaily. Az eredményhez a kutatók hozzáfűzik: az immunrendszer működésének nagyobb fokozatra kapcsolása – az akut stresszválasz – óriási szerepet töltött be az emberiség vadászó-gyűjtögető múltjában, amikor jóval nagyobb volt pl. a sebfertőzés kockázata, azonban a mai társadalmakban, amikor a stresszt egyre nagyobb mértékben hosszú távon ható pszichológiai tényezők okozzák, a gyulladásos génválasz állandósulhat, és védő hatás helyett betegségeket okozhat – e betegségek kialakulásának megelőzésében hatékony eszközök lehetnek a mind-body technológiák.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink