hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Mellrák elleni védőoltást vizsgálnak

Javában folyik a klinikai vizsgálata annak a vakcinának, amely megelőzhetné az emlődaganat legagresszívabb és legvégzetesebb vállfajának, a tripla negatív mellráknak a kialakulását, közli az Index.

Szerencsés véletlenek sorozatának, ugyanakkor az állhatatos kitartásnak köszönhető, hogy azonosították a védőoltás hatóanyagát, egy kulcsfontosságú fehérjét, amelyet a kutatóorvosok egyike a rákkezelés Szent Gráljának nevezett. Sok adatbázist vizsgáltak át tüzetesen, mire rábukkantak a megfelelő fehérjére.

Olyan volt, mintha egy tűt kerestünk volna a szénakazalban – idézte a CBS dr. Vincent Tuohyt, a Clevelandi Klinika egyik kutatásvezetőjét.

Az immunterápia fejlődése olyan hatékony gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetett, amelyek segítségével az immunsejtek pontosabban megkülönböztetik a rákos sejteket az egészségesektől. A kutatók most azt vizsgálják, hogy az immunrendszert be lehet-e tanítani a mellrákos sejtek azonosítására és elpusztítására ugyanúgy, ahogy a vírusokat vagy baktériumokat irtja

A háromszorosan negatív emlőrák a rosszindulatú daganat egyik altípusa, amelyben a rosszindulatú sejtek nem rendelkeznek a kétféle hormonnal, az ösztrogénnel és a progeszteronnal, sem jelátvivővel, azaz receptorral.

Az emlő rosszindulatú daganatainak mintegy egyhatoda, 15 százaléka tripla negatív, azaz egyik jelátvivőt sem lehet kimutatni a sejtek felszínén.

Ezeket a jelátvivőket veszik célba az általános mellrákgyógyszerek, ha azonban hiányoznak, a gyógyszerek hatástalanok.

A vakcina beindítja a beteg immunrendszerét, és megtámad minden olyan daganatot, amely egy bizonyos fehérjét tartalmaz, amelynek nem lenne szabad jelen lennie, hacsak a nő nem szoptat, írja a lap.

.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink