hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A prolaktin receptorai lehetnek az emlőrák új gyógyszercélpontjai

A Richmond (Virginia állam) székhelyű VCU Massey Cancer Center kutatói erős bizonyítékot találtak arra, hogy az emlők fejlődésében és a terhesség alatti tejkiválasztásban fontos szerepet betöltő prolaktin hormon az emlőrák kialakulásában is központi szerepet játszik.

A Breast Cancer folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a humán prolaktin receptor egyik izoformája közvetlenül hozzájárul a daganatos betegség megjelenéséhez. A módosult receptor más izoformájú receptorokat is arra ösztönöz, hogy a benignus emlősejteket malignussá alakítsák át, és jelenléte összefüggésbe hozható a tripla negatív emlőrák jelenlétével.

A megfigyelés felhívja a figyelmet arra, hogy a módosult izoformájú prolaktin receptor gyógyszercélpontként szolgálhat a jövőben, illetve a VCU kutatói már el is kezdték az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat.

Ezekben a preklinikai kutatásokban az ER-pozitív emlőrákos tumorok növekedését sikerült jelentősen gátolni a prolaktinhoz kötődő HDAC6 fehérje gátlásával.

Forrás: Jacqueline M. Grible et al, The human intermediate prolactin receptor is a mammary proto-oncogene, npj Breast Cancer (2021).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink