hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jelentősen nőtt az öngyilkossági kísérletek száma

A lezárások és a megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárulhatott a helyzet romlásához, közli az rtl.hu.

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletet elkövetők száma a pandémia alatt – mondta a lapnak a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Lázár András Bence pszichiáter, a kamara Pszichiátriai Csoportjának vezetője. „Nemcsak a befejezett öngyilkosságok, hanem az öngyilkossági kísérletek száma, és a depressziós tüneteké is megnőtt” – mondta a szakértő. Mindezt tudományos folyóiratokban publikált eredmények is alátámasztják.

A járványnak szerinte kettős hatása volt erre: egyrészt a lezárások miatt nőtt meg az efféle kísérletek száma, másrészt az egészségügyi rendszer átstrukturálása miatt. Beszűkült a pszichiátriai ellátás, ezért „jóval inkább magukra vannak hagyva a mentális betegek”.

Emlékeztetett: az öngyilkossági kísérletek elkövetőinek mintegy kétharmada küzd valamilyen mentális betegséggel. Arról is beszélt, hogy a MOK korábban írt a minisztériumnak és a kórházi főhatóságnak is az üggyel kapcsolatban. A szervezet már korábban is hiányolta, hogy Magyarországon nincsen „szuicid-nyilvántartás”, ami segíthetné nyomon követni azokat, akik a legnagyobb veszélyben vannak az öngyilkosságtól, és megelőzni az ilyen eseteket.

Az öngyilkossági kísérletek számáról nem, de a véghez vitt öngyilkosságok számáról közöl adatokat a KSH. Ezek szerint 2020-ban jelentősen – mintegy tíz százalékkal – többen lettek öngyilkosok, mint 2019-ben.

További részletek

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink