hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Javul a gyermekellátás a kórházfejlesztéssel

Fejlesztik a sürgősségi ellátást, bővítik a gyermekpszichiátriai és a ma még hiányzó gyermekaddiktológiai kapacitásokat, írja a Magyar Idők.

Nagy a különbség a gyermekkórházi ellátásban a budai és a pesti oldal között: Pesten ezer, Budán viszont csak 197 ágyon tudják fogadni a betegeket. Az Egészséges Budapest program (EBP) néven elindult fővárosi kórházfejlesztés fontos feladata ennek a területi egyenetlenségnek a korrigálása is. Visszaidézve a Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa által az InfoRádió Aréna című műsorában mondottakat, a lap azt írja, ezért született az a döntés, hogy a VIII. kerületi Bókay, illetve a IX. kerületi Tűzoltó utcából a leendő dél-budai szuperkórházba költöztetik a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikáját.

Így most mindhárom centrumkórház mellett lesz gyermekellátás: a Honvédkórház bázisán kialakítandó szuperkórházi egységhez tartozik majd a Bethesda Gyermekkórház, míg a Szent László Kórház-Országos Kardiológiai Intézet bázisán létrejövő intézménykomplexumnak a Nagyvárad tér másik oldalán található Heim Pál Gyermekkórház adja a gyermekellátási kapacitását.

A már meglévő két nagy gyermekgyógyászati intézményben is jelentős fejlesztések indulnak. A legutóbbi kormányhatározat szerint már az idén 200 millió forintot kap orvosi műszerek beszerzésére a Heim Pál Gyermekkórház. Itt épül fel majd az új országos gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi centrum, illetve itt alakítanak ki egy serdülő- és ifjúsági pszichiátriát, valamint addiktológiai központot – mindezek tervezésére, illetve részbeni kivitelezésére 659 millió forintot különített már el a kormány. Észak-Pesten a Bethesda Gyermekkórház a gyermeksürgősségi központ, itt új diagnosztikai egységek, műtőblokk épül a kormány által korábban megszavazott mintegy 6,4 milliárd forintos forrásból.

A fejlesztés másik fontos eleme a térségben egyelőre hiányzó gyermekpszichiátriai osztály kialakítása, valamint egy, az egyházi intézményekben jelenleg nem elérhető szülészeti-nőgyógyászati ellátás kiépítése.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink