hirdetés
2020. július. 14., kedd - Őrs, Stella.
hirdetés

EBP: 10 év, 700 milliárd forint

A dél-budai kórházközpontról szóló önálló előterjesztésnek augusztus végéig kell megszületnie – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

hirdetés

Ónodi-Szűcs Zoltán közlése szerint a következő tíz évre 700 milliárd forintot terveznek az Egészséges Budapest Programra, amelyből már ebben az évben 40 milliárd rendelkezésre áll.

A program miniszteri biztosa, Cserháti Péter arról beszélt, hogy a 40 milliárd forint feléből az év végéig több intézmény fordíthat pénzt eszközbeszerzésre, orvostechnikai fejlesztésre. Ezek között lehetőség lesz négy nagy értékű érfestő berendezés, számos CT és MR megvásárlására, az Uzsoki utcai kórház lineáris gyorsítót kap, illetve mind a három centrumba – észak-pesti, dél-pesti és dél-budai PET-CT berendezés is kerül. A 40 milliárd forint másik felét a beruházások megkezdéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzési, engedélyezési eljárásokra fordítják.

A koncepció részeként tíz telephely költözik majd el jelenlegi helyéről, például a Merényi kórház betagozódik a Szent László kórházba, a Honvédkórház Podmaniczky úti telephelye pedig a Honvédkórház új területére költözik. A fővárosi gyermekellátás területi "egyenetlenségeit" is korrigálni szeretnék, mert jelenleg nagy a különbség a budai és a pesti oldal között mondta a miniszteri biztos. Az ágyak számát tekintve Pesten ezer, Budán viszont csak 197 ágy van a gyermekellátásban. A tervek szerint egyes ellátási formák átkerülnének budai kórházakba, illetve a majdan felépülő dél-budai új kórházba.

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, az Egészséges Budapest Program nem kapacitásfejlesztésről szól, hanem arról, hogy a mostaninál ésszerűbbé tegyék a fővárosi ellátás működését. Az elképzelések szerint az összevonások után üresen maradó épületek további hasznosításáról a jövőben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dönt majd.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink