hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Influenzaszerű tünetekkel járhat a ketogén étrend bevezetése

Ausztrál kutatók szerint a csaknem szénhidrátmentes ketogén étrend bevezetését követően influenzaszerű tünetek alakulhatnak ki, amelyek azonban az első időszakot követően megszűnnek.

A University of Tasmania (Hobart, Ausztrália) kutatói a Frontiers in Nutrition folyóiratban közölt cikkükben a ketogén diétára történő átállást követő influenzaszerű tünetekről számoltak be, amelyek azonban csak átmeneti jellegűek, átlagosan 4 héten belül megszűnnek.

A ketogén étrend hatásossága bizonyított például epilepszia esetében, ám sokan önkéntesen állnak át fogyás, a kognitív és memóriafunkciók javítása, 2-es típusú cukorbetegség kezelése érdekében, vagy valamilyen rákos megbetegedés következményeként. A diéta kezdetén sokan fáradtnak és erőtlennek érzik magukat, és mintegy 2-6 hétnek kell eltelnie, amíg szervezetük áttér az úgynevezett keto-adaptáció állapotába, azaz alkalmazkodik a ketogén táplálkozási módhoz. A keto-adaptáció egy olyan metabolikus állapot, amelyben a szervezet szénhidrátok helyett a zsírokat és ketonokat használja energiaforrás gyanánt. A folyamat során növekszik a test szöveteinek azon képessége, hogy oxidálják, azaz égessék a zsírt és hasznosítsák a ketonokat.

Fotó: archív
Fotó: archív

Ezeken a tüneteken felül az ausztrál kutatók 43 online fórumot böngésztek végig, és 101 keto-influenzát tapasztaló személy adatait, tüneteit vizsgálták azok súlyossága és időbeli lefutása szempontjából. A leggyakoribb tünetek az esetek többségében normálisnak tekinthető fejfájás, kimerültség, erőtlenség mellett az influenzaszerű tünetek, émelygés és a szívritmuszavarok voltak, amelyek azonban átlagosan 4 héttel az étrendváltást követően elmúltak, vagy jelentős mértékben csökkentek. A kutatók szerint egyelőre nem világos, hogy ezek a tünetek a tápanyagbevitel egyensúlyának hirtelen felborulása, vagy az immunrendszer alkalmazkodásának következményei.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink