hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Így alakultak a várólisták

Tavalyi adatok szerint a tizenhárom várólistacsoportnak több mint a felénél egy hónapnál rövidebb a várakozás idő, és csak egy beavatkozás esetén hosszabb kilencven napnál, írja a Magyar Hírlap.

Hatvan százalékkal csökkent a várólistán lévő betegek száma az elmúlt öt évben, a legkiemelkedőbb javulás a szürkehályogműtétek esetében tapasztalható: tizenöt ország között hazánkban a második legrövidebb a várakozási idő – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Magyar Hírlaphoz eljuttatott összesítéséből. Kiemelték, 2012 júliusától 2018 végéig a kormány huszonhat milliárd forintnyi többletforrást biztosított a legrégebben várakozó betegek ellátására, a leghosszabb várakozási idővel rendelkező szolgáltatók számára.

A leghosszabb várakozási idővel rendelkező listák esetén is megfeleződött az az időtartam, amit a műtétre történő felvétel és a műtét időpontja között ténylegesen várakozással töltöttek a betegek, ezzel elértük az EU-országok átlagos szintjét. A 2018. évi országos adatok szerint a tizenhárom várólistacsoportnak több mint a felénél (vagyis hét lista esetén) egy hónapnál rövidebb a tényleges országos átlagos várakozás idő, és mindössze egy várólistán hosszabb a várakozási idő kilencven napnál. A legrövidebb átlagos érték nyolc, a leghosszabb 126 nap. Azt azonban leszögezték, hogy az egyes szolgáltatók átlaga, valamint egy-egy ellátás várakozási értéke ettől eltérő mértékű is lehet.

A legutóbbi OECD-adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályogműtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd- és csípőműtétek esetén 2012-höz viszonyítva kevesebb mint a felére csökkent a várakozók száma, ami azt eredményezi, hogy nemzetközi mércével nézve az erős közép­mezőnybe kerültünk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közölt adatok szerint ma már kedvezőbb a helyzet akkor is, ha az OECD-országokkal hasonlítjuk össze az elért eredményeket. A szürkehályogműtétek tekintetében Magyarországon átlagosan negyvenöt nap a várakozási idő, a lista első helyén Hollandia áll, ott 43,4 napot, míg a sereghajtó Lengyelországban 484 napot kell várakozni. A csípőprotézisműtétek esetében amellett, hogy 162 nap helyett 88 nappal későbbre adnak műtéti időpontot, a tizenöt ország között a hatodik legjobb eredménnyel rendelkezik hazánk. A legmagasabb várakozási idő szintén Lengyelországban volt (144 nap), a legkedvezőbb eredményt Hollan­diában (50,5 nap) érték el. A térdprotézisműtéteknél negyvennyolc százalékos várakozásiidő-csökkenés mellett Magyarország a nyolcadik legjobb eredménnyel rendelkezik (126 nap). Összehasonlításképpen Lengyelországban 566 napot, Dá­niában 53 napot kellett erre a beavatkozásra várni.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink