2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés
hirdetés

Időseknél is hatékony a kevésbé kellemetlen vastagbélrák-szűrés

A komputertomográfiás kolonográfia (CTC), más néven virtuális kolonoszkópia hasonlóan eredményes a rák és a prekancerózus polipok kimutatásában a 65 éven felüliekben is, mint a standard vastagbéltükrözés – ezt mutatta ki egy, február 17-én a Radiology-ban online megjelent vizsgálat.

Ez az eredmény összhangban van az ún. ACRIN Országos CT Kolonográfia Vizsgálatéval, amelyet 2008-ban a New England Journal of Medicine-ben publikáltak, és amely igazolta, hogy a CT kolonográfia első kolorektális rák szűrési lehetőségként is használható az 50 évesnél idősebbekben, azonban ezt nem vizsgálták külön a 65 évesnél idősebbekre vonatkoztatva. A Medicare és Medicaid (az idősek, illetve a szegények szövetségi biztosítója) ezért mindeddig nem támogatta a CT kolonográfiás vizsgálatokat.

A CT kolonográfia a virtuális realitás technikáját használja fel, hogy háromdimenziós képet alkosson a bélről, ami lehetővé teszi az egész vastag- és végbél alapos és minimálisan invazív vizsgálatát.

„A mostani másodlagos elemzés célja az volt, hogy megnézzük, hogy a CT kolonográfia polipdetekciós teljesítménye a 65 évesnél idősebbekben is olyan jó-e, mint általában az 50 év felettiekben. A két korcsoport között semmiféle különbséget nem találtunk. A CT kolonográfia tehát tökéletesen megfelel kolorektális szűrésre annak a korcsoportnak is, amelyet a Medicare támogat. Ha a Medicare fedezné a CT kolonográfia költségeit, könnyen lehet, hogy több idős ember vállalkozna a szűrésre – és ezzel életeket menthetnénk, hiszen a korán felfedezett kolorektális rák nagyon jól kezelhető” – mondta el dr. C. Daniel Johnson, a scottsdale-i (AZ) Mayo Klinika munkatársa, a vizsgálat vezető kutatója.

Az ACRIN Országos CT Kolonográfia Vizsgálatba 2600 50 évesnél idősebb személyt vontak be 15 USA-beli egészségügyi központból, hogy összevessék a modern CT kolonográfia eredményességét az „arany standard” módszerével, a kolonoszkópiáéval. A CT kolonográfia az 1 cm-nél nagyobb polipok 90 százalékát kimutatta (ezekből lesz a legnagyobb valószínűséggel rák), de nagy pontossággal fedezte fel a fél cm-es polipokat is.

A mostani másodlagos elemzésben 477 személy szerepelt, valamennyien 65 évesnél idősebbek. A nagy polipok aránya szignifikánsan magasabb volt körükben, mint a 65 év alattiakban (6,9, illetve 3,7 százalék), s ha a közepes nagyságú (6–10 mm-es) polipokat is számításba vették, akkor ezek és a nagy polipok előfordulási gyakorisága összesen 12,6 százalék volt az idősekbenírja a  Newswise.

Az Egyesült Államokban a kolorektális rák a harmadik leggyakoribb rákfajta, és rákos halálozás második leggyakoribb oka. Mégis, a szűrés megkérdőjelezhetetlen haszna ellenére, az 50 évesnél idősebb amerikaiak millióit nem szűrik kolorektális rákra.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.