hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Különleges egészségügyi kutatóintézet létesül

Hővel és fagyasztással a daganatok ellen

Az Origo szerint több tumorfajta kezelésében is kutatják az eljárások alkalmazását – hővel és fagyasztással egyaránt kezelnek daganatokat.

Több betegség kezelésében is modern, vágás nélküli technikák váltják fel hamarosan a hagyományos műtéti eljárásokat, amelyekre a régióban egyedüliként egy most megnyíló, budapesti egészségügyi intézetben képzik a Semmelweis Egyetem és elismert nemzetközi egyetemek hallgatóit.

A központ azért is unikális, mert Kelet-Közép-Európában egyedül itt végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, krioablációval. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajta kezelésére.

A tervek szerint uniós források is támogatják majd a további kutatásokat. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetet a Premier Med Egészségközpont hozta létre a Semmelweis Egyetem és az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) szakmai támogatásával. Mára a központ orvosai több mint 300 beavatkozást végeztek el, ami Európában is kiemelkedő eredmény. Gátay Katalin, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet igazgatója elmondta: a kiemelt tervek között szerepel, hogy rákkutatással is foglalkozzanak.

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusafelhívta a figyelmet arra, hogy a rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan alkalmazzák számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő, olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele. Visszér-problémákra is megoldást nyújt, az endovénás rádiófrekvenciás ablációt már több mint 15 éve használják az érsebészetben.

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság leköszönő elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja szerint komoly lépés, hogy a krioablációt immár itthon is elsajátíthatják a medikusok. A fagyasztásos eljárással több, mint tíz éve eredményesen kezelnek daganatokat (prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rosszindulatú daganatait ) Amerikában és Nyugat-Európában, közli a lap.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés