hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Horváth: "Nem kell félni, a gyógyszerész egyetemet végzett"

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével, az egészségügyi törvénymódosításról készített interjút a HírExtra.

Horváth Tamás szerint alapvetően nem igaz amit a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége kifogásol: hogy a törvényjavaslat kizárólag a gyógyszerészek körének érdekét képviseli, akik jelen pillanatban személyi joggal rendelkezve gyógyszertárat vezetnek. A Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a törvényjavaslat a betegek érdekeit helyezi a középpontba, és az egész gyógyszerellátást a beteg-érdek alapján közegészségügyi szolgáltatásként, nem kereskedelemként definiálja és így építi fel. Ebből kifolyólag - mondja - egyáltalán nem a gyógyszerészek érdekében történik az újraszabályozás. Kétségtelen, ez a fajta szabályozás egybeesik a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a gyógyszerész szakmai szervezetek törekvéseivel.

Horváth Tamás úgy véli, a hálózati formában működő gyógyszertárak mögött is vannak megfelelő, vagy magas szakmai színvonalon működő gyógyszertárak, de ennek a biztosítéka nem a működtető cégben van, vagy pedig annak a munkáltatói felelősségvállalásában, hanem az alkalmazásában álló gyógyszerészeknek a szakmai felelősségben, képzettségében, és tapasztalatában. "Ebből kifolyólag nyilvánvalóan a színvonal biztosításához a minőség, biztonság és a gyógyszerész szakembereknek a tapasztalata kell. Azonban ez csak akkor érvényesülhet, ha a szakember tudását érvényre tudja hozni. Ha hálózati működtetés keretében működik egy gyógyszertár, és tételezzük fel, szakmán kívüli működtetője van a gyógyszertárnak (autókereskedő, és különféle cégek), akkor nem tudják ezeket érvényesíteni, hiszen számos esetben felülírja a működtető a szakmai tevékenységét."

Erre a problémára jelenthet az elnök szerint megoldást, ha többségi tulajdonban vannak a gyógyszerészek, mivel ekkor nyilvánvalóak a felelősségi viszonyok. Álláspontja szerint amennyiben vét a szakmai szabály ellen, akkor őt, mint szakembert, szakmai egzisztenciájában is számon lehet kérni, így ez egy tiszta felelősségi viszonyt jelent.

Arra a gyakori ellenérvre, miszerint a gyógyszerész tudása nem feltétlen a sikeres üzletvezetés záloga, Horváth Tamás úgy reagált, a rendszerváltás óta eltelt időszak tizenhat éve alatt a gyógyszerészek is kitanulhatták a gazdasági tevékenységet - sokan végeztek közgazdasági és vezetőképző tanfolyamokat is. "Nem kell félni, a gyógyszerész egyetemet végzett, komoly stúdiumok után áll, így képes arra, hogy adott esetben cégvezetési, vagy egyéb üzletvezetési tanulmányokat folytasson. A gyógyszertár vezetéséhez kötnénk a későbbiekben az ilyen irányú tudást és végzettséget." - tette hozzá.

A teljes interjú a HírExtra oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés