hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Veszélyeztetheti a gyógyszerellátást a kormány

Szakmai felháborodást váltott ki az Orbán-kormány újabb terve; a gyógyszerészi monopólium visszaállítása a gyógyszerpiacon - írja a Népszava.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége szerint, amennyiben az egészségügyi salátatörvény-tervezetet ebben formában lép életbe, drágábbak lesznek a gyógyszerek, rosszabb az ellátás, és ma is sok esetben vesztességgel gazdálkodó gyógyszerészek nagy része.

A lap úgy fogalmaz: "Monopolizálná a gyógyszerpiacot az Orbán-kormány. Nehezen lehetne másként értelmezni, hogy a - tegnap délutánig véleményezhető - egészségügyi salátatörvény-tervezet olyan módon írná át a patikaalapítási szabályokat, hogy azzal védett piacot teremtene a gyógyszerészeknek. A javaslat szerint 2011-től ismét csak többségi gyógyszerészi tulajdonnal lehetne patikát nyitni, a már működő patikák esetében pedig legkésőbb 2014-ig kell többségi tulajdonossá válnia a gyógyszerészeknek. Mintegy félezer patikában rendelkeznek névleges tulajdonnal a gyógyszerészek - főként a hálózatokban -, a javaslattevők szerint ők 15-20 milliárd forintból vásárolhatnák be magukat. Ezen felül azonban több százra tehető az eladósodott patikák száma, a nagykereskedők kintlévősége pedig optimista becslés szerint is meghaladja a 16 milliárdot."

Alkotmányossági aggályokat vet fel az egészségügyi kormányzat által előkészített törvénytervezet - mondta a Népszavának Korodi Karolina. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint nemcsak a hatályos magyar alaptörvény, hanem az Európai Unió alkotmánya is rendelkezik a tulajdon védelméről, a gyógyszertárnyitásra és működtetésre vonatkozó szabálytervezet pedig ezt sértené. Az érdekvédő szerint, ha a törvénymódosítások ebben a formában mennek át, az első sorban a lakosságon fog lecsapódni, a gyógyszerellátás alapjaiban kerülhet veszélybe. A patikaliberalizáció hatására ugyanis - az azt kritizáló retorika ellenére - olcsóbban és gyorsabban jutottak a betegek a szükséges orvosságukhoz.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés