hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Helyes-e az infarktusos beteget tiszta oxigénnel lélegeztetni?

A tiszta oxigén belélegeztetése nagyobb kockázatot jelenthet, mint amennyi előnnyel jár a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegeknek. A korábbi elképzeléseket megcáfoló eredményt a Cochrane Database of Systemic Reviews közölte.

A heveny infarktus következtében őrzőszobába kerülő betegeket a vérkeringés veszélyeztetett állapota miatt világszerte oxigén-belélegeztetéssel kezelik. Ez logikusnak is tűnt, de most kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy itt is veszélyes a megfelelően ellenőrzött vizsgálatok bizonyítékai helyett jószándékú okoskodásra hagyatkozni.

„Sürgős, véletlenszerű kiválasztással végzett, jól tervezett vizsgálatra van szükség, hogy tisztázza azt az ellentmondást, amely heveny infarktus miatt a rutinszerűen alkalmazott oxigénlélegeztetés esetleges veszélye, illetve a jelenleg érvényes kezelési irányelvek szerint általánosan elfogadott javaslat között van” – írja Juan Gabello és Tom Quinn a tudományos értekezésben.

Az áttekintő közlemény három véletlenszerű betegkiválasztással folytatott vizsgálat adatait összegezte. Az összevont elemzés 387 beteg eredményei alapján történt. Az eredmények azt mutatták, hogy az oxigénnel kezelt betegek halálozásának esélye háromszorosa volt az egyébként hasonló módon ellátott, de oxigént nem belégző betegekéhez képest.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy mivel a halálesetek száma még így, a három tanulmány adatainak összesített értékelésével sem volt túl nagy, ez csak fölveti az oxigénkezelés veszélyét, de nem bizonyítja azt. Kiemelik, hogy az oxigén adása a fájdalomcsillapító iránti igényt sem csökkentette.

„Mivel az infarktus lényege, hogy a szívizomzat egy része valamelyik koszorúér elzáródása következtében nem kap elég oxigént, azt hisszük, jót teszünk, ha a betegnek belélegeztetéssel több oxigént adunk. Ám a látszólagos logikát tényekkel kell ellenőrizni – nyilatkozta Quinn professzor.

„A szívgyógyászatban több eset igazolta, hogy a közvélemény elfogadta nézetről kiderült, hogy téves, a jótékonynak vélt beavatkozás kifejezetten káros. A gondosan elvégzett vizsgálat ezt igazolta bizonyos szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott készítmények használata esetén is” – tette hozzá.

Lehet, hogy itt az oxigén mennyisége számít: voltak már korábbi adatok arról, hogy a túl tömény oxigén a koszorúerek összehúzódását okozza és növeli az infarktus nagyságát.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.