2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés
hirdetés

Helicobacter pylori fertőzés kezelése

Ma már biztosan tudjuk, hogy a Helicobacter pylori a peptikus fekély, a gyomorrák és a gyomorlimfóma előidézője.

Az etiológiai diagnózis megállapítása történhet invazív és non-invazív vizsgálatokkal. Az elmúlt évek alatt biztossá vált, hogy a gyógyításban a hármas kombináció lehet eredményes (protonpumpagátló + két különböző antibiotikum).

A jelen közlemény szerzői első választásként amoxicillint vagy metronidazolt, clarithromycint, valamint protonpumpagátlót ajánlanak 7–14 napig, azzal a megjegyzéssel, hogy kívánatos a clarithromycin-érzékenység előzetes laboratóriumi vizsgálata. A második vonalbeli kezelés véleményük szerint a következő: levofloxacin, amoxicillin, protonpumpagátló. Itt is 7–14 nap a javasolt kezelési időtartam, de csak akkor, ha a baktérium levofloxacinra érzékeny.

Alternatív gyógyszerként a bizmut alapú négy-gyógyszeres terápiát ajánlják.

(Forrás:Expert Rev Anti Infect Ther 2010 Aug; 8(8): 887-892.)

 

Ma már biztosan tudjuk, hogy a //Helicobacter pylori// a peptikus fekély, a gyomorrák és a gyomorlimfóma előidézője. Az etiológiai diagnózis megállapítása történhet invazív és non-invazív vizsgálatokkal. Az elmúlt évek alatt biztossá vált, hogy a gyógyításban a hármas kombináció lehet eredményes (protonpumpagátló + két különböző antibiotikum). A jelen közlemény szerzői első választásként amoxicillint vagy metronidazolt, clarithromycint, valamint protonpumpagátlót ajánlanak 7–14 napig, azzal a megjegyzéssel, hogy kívánatos a clarithromycin-érzékenység előzetes laboratóriumi vizsgálata. A második vonalbeli kezelés véleményük szerint a következő: levofloxacin, amoxicillin, protonpumpagátló. Itt is 7–14 nap a javasolt kezelési időtartam, de csak akkor, ha a baktérium levofloxacinra érzékeny. Alternatív gyógyszerként a bizmut alapú négy-gyógyszeres terápiát ajánlják.

Forrás:Expert Rev Anti Infect Ther 2010 Aug; 8(8): 887-892.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.